Πόλεμος προσφορών για την AT&T Wireless

Πόλεμος προσφορών για την AT&T Wireless

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμες για αντεπίθεση εμφανίζονται η SBC Communications Inc και η BellSouth Corp, στη μάχη με τη βρετανική Vodafone Group για τον έλεγχο της AT&T Wireless Services Inc. Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην υπόθεση, οι SBC και BellSouth, μητρικές εταιρείες της Cingular Wireless LLC, είναι πιθανό να αυξήσουν την ανεπίσημη προσφορά τους, ύψους 11 δολαρίων ανά μετοχή, ήτοι 30 δισ. δολαρίων συνολικά, για την εταιρεία ασύρματης τηλεφωνίας με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον. Η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει πως η Vodafone μπορεί να υποβάλει προσφορά της τάξης των 12,50 δολαρίων ανά μετοχή.

Η Vodafone επιδιώκει να αυξήσει τους πελάτες και τα έσοδά της στην αγορά ασύρματης τηλεφωνίας των ΗΠΑ, αξίας 80 δισ. δολαρίων ετησίως. Από την πλευρά τους, οι SBC και BellSouth, δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία τοπικής τηλεφωνίας της χώρας αυτής, επιδιώκουν με τη συγχώνευση να καταστήσουν τις AT&T Wireless και Cingular υπ’ αριθμόν 1 εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες που παρουσιάζουν οι πωλήσεις τους στην τοπική τηλεφωνία.

Και η ΝΤΤ DoCoΜo

Σημειωτέον ότι η AT&T Wireless διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη βάση πελατών κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ. Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχουν εκφράσει για την AT&T Wireless και η δεύτερη μεγαλύτερη παροχέας υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας του κόσμου, ΝΤΤ DoCoMo, καθώς και η υπ’ αριθμόν 5 παροχέας των ΗΠΑ, Nextel Communications. Στελέχη της ΝΤΤ DoCoMo, η οποία είναι η μεγαλύτερη μέτοχος της AT&T Wireless, επρόκειτο χθες να συνεδριάσουν στην έδρα της εταιρείας στο Τόκιο, προκειμένου να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, μια εκ των οποίων είναι η υποβολή προσφοράς για την AT&T Wireless και η πώληση του μεριδίου της, αξίας ως και 5,4 δισ. δολαρίων.

Οι μητρικές της Cingular και η Vodafone είναι εκείνες που θα κερδίσουν περισσότερα από την εξαγορά και παράλληλα αποτελούν τους πιθανότερους υποψήφιους «μονομάχους» σε ενδεχόμενο πόλεμο προσφορών. Οι εκπρόσωποί τους αρνούνται, βέβαια, να σχολιάσουν προς το παρόν. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της AT&T Wireless σημειώνει άνοδο τις τελευταίες ημέρες, εν αναμονή προσφοράς υψηλότερης των 11 δολαρίων ανά μετοχή. Αντίθετα, πτώση σημειώνει η τιμή της μετοχής τόσο της SBC όσο και της ΒellSouth.

«Γάμος» με Cingular

Η AT&T Wireless αναζητεί αγοραστή μετά τη βραδύτερη τριμηνιαία αύξηση πωλήσεων που παρουσίασε από το 2001, όταν διαχωρίστηκε από την AT&T Corp. Τυχόν συγχώνευσή της με τη Cingular θα δημιουργήσει μια εταιρεία με 46 εκατομμύρια πελάτες, ήτοι σαφώς μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη Verizon, η οποία διαθέτει 37,5 εκατομμύρια πελάτες. Θα μειώσει, παράλληλα, κατά έναν τον αριθμό των ανταγωνιστών στην αγορά κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ, περιορίζοντας την ανάγκη προσφορών και πολέμου τιμών με στόχο την εύνοια του κοινού. Οι SBC και BellSouth θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν ως και 1,2 δισ. δολάρια ετησίως, μειώνοντας τις κεφαλαιακές και άλλες δαπάνες στη διευρυμένη εταιρεία. Από την πλευρά της, η Vodafone θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την απόκτηση της AT&T Wireless για να καθιερώσει το εμπορικό της όνομα στις ΗΠΑ και να αναπτύξει υπηρεσίες σε ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή