Απροσδόκητη επιβράδυνση ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Απροσδόκητη επιβράδυνση ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α προσδόκητη επιβράδυνση, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, σημείωσαν το τελευταίο τρίμηνο του 2003 οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ανερχόμενοι στο 0,3% έναντι 0,4% προηγουμένως και σε σύγκριση με το 0,6% του τελευταίου τριμήνου του 2002. Το 0,3% είναι επίσης χαμηλότερο από το 0,4%, το οποίο προέβλεπε η πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων για το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι. Πηγές των αγορών απέδωσαν άμεσα χθες την επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών στην Ευρωζώνη, στην ισχύ του ευρώ, το οποίο το 2003 κέρδισε έδαφος της τάξεως του 20% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, και στις επιπτώσεις στις εξαγωγές. Απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρωζώνης, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων υποστήριζαν χθες ότι «οι εξαγωγές αντιμετωπίζουν καίρια προβλήματα… το -ασθενικό- δολάριο δημιουργεί τεράστια προβλήματα…».

Η ανάπτυξη τριμήνου στο 0,3% διαμορφώθηκε στο κατώτερο επίπεδο του φάσματος των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μόλις στις 15 Ιανουαρίου έκανε λόγο για ένα 0,3% έως και 0,7%. Από την Επιτροπή ανακοινώθηκε χθες ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο του 2004, αναμένεται να κυμανθούν επίσης ανάμεσα στα δύο προαναφερόμενα ποσοστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή