H αγορά επιβραβεύει τα κέρδη και όχι μόνον το περιεχόμενο

H αγορά επιβραβεύει τα κέρδη και όχι μόνον το περιεχόμενο

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία MME των ΗΠΑ, προϊόν της εξαγοράς ενός κολοσσού του κλάδου αυτού από μια μικρότερη εταιρεία με ελάχιστη ανάμιξη στον χώρο του περιεχομένου, αλλά με υψηλή αξία στη Γουόλ Στριτ. Ή, τουλάχιστον, αυτός είναι ένας τρόπος να δούμε την προσφορά της Comcast για την εξαγορά της Disney, σε μια συναλλαγή με μετοχές. H συνδυασμένη εταιρεία, που θα έχει ετήσια έσοδα σχεδόν 47 δισ. δολαρίων, θα καταλάβει την υπ’ αριθμόν 1 θέση μεταξύ των ομίλων MME, «εκθρονίζοντας» την Time Warner Inc. Τα έσοδα της τελευταίας, πέρυσι, έφθασαν τα 39,6 δισ. δολάρια.

Το παράδειγμα της AOL

H Time Warner αναπτύχθηκε τόσο χάρις στη δική της συγχώνευση, ήτοι στην εξαγορά της από την America Online, το 2001. Εκείνη η συμφωνία έδωσε στους συνδρομητές της AOL την πλειοψηφία της εταιρείας, έστω κι αν η δική τους επιχείρηση συνέβαλε σε μικρότερο ποσοστό στα έσοδα του προϊόντος της συγχώνευσης. H συμφωνία, βέβαια, καταγράφηκε στα χρονικά ως μία από τις χειρότερες συγχωνεύσεις. H τιμή της μετοχής της AOL είχε εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της «φούσκας» των εταιρειών Internet, και μετά το σκάσιμο της φούσκας η τιμή της μετοχής της AOL Time Warner κατέρρευσε. H οργή για τη συμφωνία ήταν τόσο έντονη στους κόλπους της εταιρείας ώστε στελέχη της AOL εν τέλει απομακρύνθηκαν από τα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης και το όνομα της εταιρείας αφαιρέθηκε από εκείνο του συνδυασμένου ομίλου.

Η Comcast δεν είναι AOL. Ωστόσο, της μοιάζει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις στη Γουόλ Στριτ. H τιμή της μετοχής της, αφού υπέστη πλήγματα στη διάρκεια της πτώσης των χρηματιστηρίων, αυξήθηκε πέρυσι κατακόρυφα, όπως και της Disney. Ομως, σε αντίθεση με την Disney, η Comcast άντεξε περισσότερο και καλύτερα. Οταν η είδηση της υποβολής προσφοράς προκάλεσε πτώση της τιμής της μετοχής της Comcast και άνοδο εκείνης της Disney, και πάλι η μετοχή της Comcast βρισκόταν σε υπερδιπλάσια επίπεδα έναντι εκείνων στα τέλη του 1997, ενώ της Disney βρέθηκε κατά 27% μειωμένη έναντι της ίδιας περιόδου.

Η αποτίμηση της Wall

Αμφότερες οι εταιρείες ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. H Comcast παρουσίασε ετήσια έσοδα της τάξης των 18,3 δισ. δολαρίων, ενώ τα έσοδα της Disney για το ημερολογιακό 2003 ήταν 28,4 δισ. δολάρια, ήτοι περισσότερο από 50% υψηλότερα έναντι εκείνων της Comcast. Ωστόσο, αν και η Disney είναι πολύ πιο δραστηριοποιημένη, η Γουόλ Στριτ την αποτιμά πολύ χαμηλότερα. H συνολική κεφαλαιοποίησή της στην αγορά όταν ανακοινώθηκε η προσφορά ήταν 48,5 δισ. δολάρια, ήτοι λιγότερη από το διπλάσιο των ετήσιων εσόδων της. Αντίθετα, η Comcast αποτιμήθηκε στα 77 δισ. δολάρια, ήτοι περισσότερες από τέσσερις φορές τα έσοδά της. Ετσι, είναι πιθανό να εξετάσει η Comcast την προοπτική εξαγοράς της μεγαλύτερής της εταιρείας αφήνοντας τους μετόχους της με πλειοψηφικό μερίδιο στο προϊόν της συγχώνευσης. Το καλύτερο, από την άποψη της Comcast, είναι πως η Disney έχει μικρότερη δανειακή μόχλευση. H βαθμολογία των ομολόγων της Comcast μπορεί ν’ αυξηθεί αν προωθήσει τη συμφωνία ως συναλλαγή αποκλειστικά με μετοχές, όπως άλλωστε επιθυμεί.

Ποιος φέρνει δολάρια;

Ενας από τους λόγους που θεωρείται τόσο ελκυστική η Comcast τον τελευταίο καιρό είναι η ραγδαία αναπτυσσόμενη δραστηριότητά της στον χώρο της παροχής υπηρεσιών ταχείας πρόσβασης στο Internet, η οποία συνέβαλε κατά 2,3 δισ. δολάρια στα έσοδα της εταιρείας για το 2003, ποσό αυξημένο κατά 52% έναντι του αντίστοιχου του 2002.

Αντίθετα, το περιεχόμενο -αυτό, δηλαδή, που γίνεται ορατό στους πελάτες των MME- αποτελεί σήμερα πολύ μικρό «κομμάτι» της Comcast. H εταιρεία διαθέτει καλωδιακά κανάλια, όπως τα E! Entertainment και Golf Channel, αλλά τα συνολικά της έσοδα από αυτό τον τομέα έφθασαν μόλις τα 885 εκατ. δολάρια.

Η Disney είναι κολοσσός στον χώρο του περιεχομένου και διαθέτει κινηματογραφικά στούντιο, καθώς και τα δίκτυα ABC Τelevisioκαι ΕSΡΝ.

Μερικά χρόνια πριν, η Γουόλ Στριτ έτεινε προς την άποψη ότι το περιεχόμενο θα είναι ο «βασιλιάς» του νέου κόσμου των MME και πως η Disney ήταν άκρως επίκαιρη μετοχή. Τον τελευταίο καιρό, όμως, οι επενδυτές πιστεύουν μάλλον πως οι νικητές είναι εκείνοι που μπορούν να κερδίσουν δολάρια για λογαριασμό των πελατών τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή