EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΠΕΚ: τον Μάρτιο οι αποφάσεις για μείωση της παραγωγής

Ο πρόεδρος των πετρελαιοπαραγωγών κρατών του ΟΠΕΚ, Πουρνόμο Γιουσγιαντόρο, δήλωσε χθες ότι τα μέλη του εν λόγω οργανισμού ενδέχεται να αποφασίσουν στη σύνοδό τους τον ερχόμενο μήνα για το εάν θα μειώσουν την παραγωγή τους εκ νέου τον Μάιο, σε περίπτωση κατά την οποία τα όρια εφοδιασμού της αγοράς τον Απρίλιο δεν αποδειχθούν ικανά ώστε η τιμή ανά βαρέλι να κυμαίνεται μεταξύ 22 δολ. και 28 δολαρίων. Σε δηλώσεις του στην Τζακάρτα ο Ινδονήσιος υπουργός Πετρελαίου διευκρίνισε ότι τον μήνα Μάρτιο θα διεξαxθεί και άλλη σύνοδος των ομολόγων του του ΟΠΕΚ. Από την έκβαση της συνόδου αυτής θα εξαρτηθεί εάν ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον μήνα Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ (εξαιρουμένου του Ιράκ) στη σύνοδό τους στο Αλγέρι, την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από την 1η Απριλίου. H απόφασή τους αυτή στοχεύει στο να μην καταρρεύσει η τιμή του «μαύρου χρυσού» στη διεθνή αγορά κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εξ αιτίας της εξασθενήσεως της ζητήσεως λόγω βελτιώσεως των καιρικών συνθηκών. Σήμερα, η παραγωγή πετρελαίου εκ μέρους των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ έχει ορισθεί στα 23,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Κεφάλαια για κοινωνικές δαπάνες

Η κρατική επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας, Petroleos de Venezuela, ανακοίνωσε χθες ότι θα δαπανήσει εφέτος 2,3 τρισεκατομμύρια μπολίβαρ (1,2 δισ. δολ.) σε κοινωνικά και αγροτικά προγράμματα. Τα κεφάλαια αυτά είναι αντίστοιχα προς το ένα τέταρτο του συνόλου των χρημάτων που επενδύει στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. O πρόεδρος της Petroleos de Venezuela, Αλί Ροντρίγκες, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Venpres διευκρίνισε ότι 1,19 τρισεκατομμύριο μπολίβαρ θα διατεθούν για κοινωνικά προγράμματα και επιπροσθέτως 1,15 τρισ. μπολίβαρ για αγροτικά προγράμματα. H επιχείρηση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι εφέτος σχεδιάζει να επενδύσει το ισόποσο των 5 δισ. δολαρίων σε ενεργειακά αναπτυξιακά προγράμματα.

Ακυρώσεις πτήσεων λόγω απεργίας

Τα δύο τρίτα των αεροπορικών πτήσεων προς και από το αεροδρόμιο «Ορλί» του Παρισιού ακυρώθησαν χθες λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα σχέδια αναδιοργανώσεως που προβλέπουν τη μετακίνηση ορισμένων εξ αυτών στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ». H απεργία θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή. H Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει εξασφαλίσει πρόγραμμα «του χαμηλοτάτου ορίου υπηρεσιών» βάσει του οποίου επιτρέπεται προσγείωση και απογείωση αεροσκαφών στο «Ορλί», σε ποσοστό της τάξεως του 40%.

Αισθητή η ανάκαμψη

Η οικονομική ανάκαμψη στη Βρετανία άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της και στις μικρότερες μονάδες του μεταποιητικού τομέα της χώρας, που καταβάλλουν προσπάθειες τα δύο τελευταία χρόνια για να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που τους έχει δημιουργήσει η ύφεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα της Ομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), ο αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου που αναφέρουν ότι βρίσκονται σε άνοδο από απόψεως εξαγωγών αυξάνεται για πρώτη φορά από τα μέσα του 1996.

H Merck πωλεί τη VMR

H γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε να πωλήσει τη θυγατρική της VMR, η οποία εξειδικεύεται στη διανομή προϊόντων επιστημονικών εργαστηρίων και η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, στην επενδυτική Clayton, Dubilier & Rice έναντι 1,68 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με αναλυτές, η πώληση αυτή θα διευκολύνει τη Merck να διευρύνει τα περιθώρια της κερδοφορίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή