Την εποχή της Θάτσερ ζήλεψε ο Μπλερ – «Μετατάξεις» για 80.000 δημόσιους υπαλλήλους

Την εποχή της Θάτσερ ζήλεψε ο Μπλερ – «Μετατάξεις» για 80.000 δημόσιους υπαλλήλους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία καλά μελετημένη, «επικοινωνιακή» κίνηση, η κυβέρνηση Μπλερ επιδίωξε χθες να κλέψει την παράσταση από τους Τόρις, οι οποίοι παρουσίασαν το πρόγραμμά τους για την οικονομία, εφόσον θα προτιμηθούν από τους Βρετανούς ψηφοφόρους στις επόμενες γενικές εκλογές. O Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έδωσε στη δημοσιότητα -με σχετικό άρθρο να δημοσιεύεται πρωτοσέλιδα στην οικονομική εφημερίδα Financial Times- ένα πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο ως «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στη Βρετανία από την εποχή των ιδιωτικοποιήσεων της Μάργκαρετ Θάτσερ, τη δεκαετία του ’80». O τίτλος της εφημερίδας με τη μεγάλη επιρροή, αναφέρεται στο σχέδιο του κ. Μπλερ να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 80.000 και οι υπότιτλοι στις προτάσεις του για την εξοικονόμηση πόρων, αξίας άνω των 15 δισ. στερλινών ετησίως και στην πρόθεση να διατεθούν οι πόροι αυτοί για την υγεία, την παιδεία και την αστυνομία.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό, το οποίο περιλαμβάνεται σε μία έκθεση 195 σελίδων, προτάθηκε στον κ. Μπλερ και στον υπουργό του των Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, από τον σερ Πίτερ Γκέρσον, επικεφαλής του Γραφείου Κρατικού Εμπορίου.

Ο τελευταίος φέρεται να συνεργάζεται επί τη βάσει αυτού του σχεδίου με αξιωματούχους των υπουργείων, ώστε να καταλήξουν σε λεπτομερείς προτάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα χρησιμεύσουν κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού των κονδυλίων τους έως και το 2007, όταν -όπως έχει προγραμματισθεί- θα πραγματοποιηθούν οι γενικές εκλογές στη χώρα. Το πρόγραμμα αυτό των ριζικών μεταρρυθμίσεων βλέπει το φως της δημοσιότητας ενώ το Λονδίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, της οποίας η αξία φθάνει τα 13 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Ομως, η κυβέρνηση Μπλερ εμφανίζεται έτοιμη να δώσει λύση και στο πρόβλημα των 80.000 υπαλλήλων, τους οποίους θα πρέπει να απομακρύνει «από γραφειοκρατικές θέσεις» μέσα στην επόμενη τριετία. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο του σερ Πίτερ Γκέρσον, οι εν λόγω δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν σε προγράμματα μετεκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να επανενταχθούν στον δημόσιο τομέα, αλλά αυτήν τη φορά σε θέσεις παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, στο πλαίσιο ενός άλλου προγράμματος που δρομολογεί η κυβέρνηση Μπλερ. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει «τη διεύρυνση του δυναμικού του δημόσιου τομέα κατά 360.000» σε υπηρεσίες της «πρώτης γραμμής», όπως είναι οι επαγγελματίες των παραϊατρικών υπηρεσιών και το βοηθητικό διδακτικό προσωπικό. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, προσανατολίζονται στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα τους.

Ρόιτερς, Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή