Συνελήφθησαν και τα δύο παιδιά του Τάντζι για το σκάνδαλο της Parmalat

Συνελήφθησαν και τα δύο παιδιά του Τάντζι για το σκάνδαλο της Parmalat

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τύχη του Κάλιστο Τάντζι, πατέρα τους και ιδρυτή της ιταλικής βιομηχανίας γαλακτοκομικών Parmalat, μοιράζονται πλέον ο Στέφανο και η Φρανσέσκα Τάντζι, που συνελήφθησαν χθες καθώς οι έρευνες επικεντρώθηκαν στα ποσά που μεταφέρθηκαν από τα ταμεία της εταιρείας σε περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Τάντζι.

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής αστυνομίας, ανάμεσα στις νέες συλλήψεις, τις πρώτες μετά τα τέλη Ιανουαρίου, συγκαταλέγεται κι εκείνη του 60χρονου Τζοβάνι Τάντζι, αδελφού του Κάλιστο Τάντζι, που υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Parmalat αλλά και κάποιων στελεχών της εταιρείας που σχετίζονται με τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις της οικογένειας. Ειδικότερα, αναφέρεται το όνομα του Ρομπέρτο Τεντέσκο, που ήταν διευθύνων σύμβουλος της Parmatour, όταν ξέσπασε η κρίση τον Δεκέμβριο, αλλά και του Αντζελο Ουγκολότι, που διοικούσε περί τις 25 εταιρείες των Τάντζι. O ίδιος ο Ουγκολότι αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και δηλώνει ότι υπήρξε μόνον απλό «πιόνι». Αναφέρεται, πάντως, ως ο μόνος υπεύθυνος στη διοίκηση της Nuova Holding, εταιρείας χόλντινγκ της Ρarmatour.

Οι συλλήψεις ακολούθησαν την είδηση ότι τα ποσά που εξανεμίσθηκαν από τα ταμεία της εταιρείας γαλακτοκομικών υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις και φθάνουν στα 900 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 400 εκατομμυρίων ευρώ, που διοχετεύθηκαν στις ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις της οικογένειας Τάντζι. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχικές ανακρίσεις, ο Κάλιστο Τάντζι είχε δηλώσει ότι περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της Parmalat διοχετεύθηκαν σε περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας και στις τουριστικές της επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την 36χρονη κόρη του Τάντζι, Φρανσέσκα, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κύριας ταξιδιωτικής επιχείρησης των Τάντζι, της Parmatour, αλλά δηλώνει ότι δεν είχε κανέναν ουσιαστικό ρόλο στη διοίκηση της εταιρείας. O ίδιος ο Κάλιστο Τάντζι δήλωσε στις ανακριτικές αρχές ότι ο ρόλος της κόρης του ήταν «περιθωριακός». Αλλα στελέχη της εταιρείας, όμως, ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα η Φρανσέσκα διοικούσε την εταιρεία. O 35χρονος αδερφός της, Στέφανο Τάντζι, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Parmalat και διατηρούσε δεσμούς με την Parmatour μέσω της εταιρείας χόλντινγκ HIT. Είχε, άλλωστε, διατελέσει πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Parma, που ανήκε στην Parmalat. Τα δύο αδέρφια αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη σε απάτες και σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ανακριτικές αρχές, ο Στέφανο Τάντζι είναι ψυχικά εξουθενωμένος και έχει διακόψει τις άλλοτε στενές σχέσεις τους με τον κρατούμενο πατέρα του.

Οι ανακριτικές αρχές του Μιλάνου και της Πάρμα προσπαθούν να διαμορφώσουν άποψη περί του έκανε η Parmalat με τα δισεκατομμύρια ευρώ που άντλησε μέσω της έκδοσης ομολόγων και πως κάλυψε το χρέος της μέσω ενός δικτύου υπεράκτιων εταιρειών και εικονικών εταιρειών. Παράλληλα διερευνούν τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει ιταλικές και ξένες τράπεζες που πούλησαν ομόλογα της Parmalat τα τελευταία χρόνια. Μετά τις χθεσινές συλλήψεις, ο αριθμός των κρατουμένων στην Πάρμα σχετικά με την υπόθεση της Parmalat έχει φθάσει τους 18, μεταξύ των οποίων και τα τρία άτομα που βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμόν. Σύμφωνα, άλλωστε, με πηγές προσκείμενες στις ανακριτικές αρχές, ανακρίνονται 36 άτομα ενώ δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν ότι στο Μιλάνο ανακρίνονται άλλα 50 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή