Cadbury: H ανακοίνωση για υψηλή κερδοφορία το 2004 έστειλε τη μετοχή στα ύψη

Cadbury: H ανακοίνωση για υψηλή κερδοφορία το 2004 έστειλε τη μετοχή στα ύψη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών εκτινάχθηκε η τιμή της μετοχής της Cadbury Schweppes, βρετανικών συμφερόντων, κατά τις πρωινές ώρες της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς η μεγαλύτερη σοκολατοποίια του κόσμου ανακοίνωσε ότι εφέτος η κερδοφορία της θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση. Παράλληλα, ο αμερικανός μεγαλοεπνδυτής Φουόρεν Μπάφετ ανακάλυψε την εξαγορά ενός μικρού μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cadburry, Τόντ Στίτζερ, «η προοπτική για το 2004 είναι αισιόδοξη», προσθέτοντας ότι η τσίχλα Trident και τα ποτά Snapple θα στηρίξουν τα αποτέλεσματα της εταιρείας, της οποίας τα κέρδη δεν σημείωσαν αύξηση το 2003.

Αναχαιτιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας θα παίξουν οι υψηλότερες τιμές κακάο, οι συνταξιοδοτικές εισφορές, οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλειας, όπως και το κόστος απόσβεσης. Επιπροσθέτως, ο οικονομικός διευθυντής της Cadbury, Ντέιβιντ Κάπλερ, τόνισε ότι το αδύναμο δολάριο θα οδηγήσει σε μείωση των κερδών της μέχρι και κατά 8%, εάν το αμερικανικό νόμισμα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η μετοχή της Cadbury ενισχύθηκε περισσότερο από την είδηση ότι η εταιρεία επενδύσεων που ελέγχει ο κ. Μπάφετ, Berkshire Hathaway, αγόρασε 10 εκατομμύρια μετοχές της βρετανικής σοκολατοποιίας. Αν και η κίνηση αυτή εξασφαλίζει στον κ. Μπάφετ τον έλεγχο, μόνον, του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου στην Cadbury, αποτελεί, παράλληλα, έναν από τους δέκα κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές της εταιρείας. Σημειωτέον ότι ο κ. Μπάφετ φημίζεται για τις πετυχημένες επενδυτικές επιλογές του, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις εταιρείες παραγωγής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Ενδεικτική ήταν επιστολή της εταιρείας αναλυτών Sanford C. Bernstein, στην οποία αναφέρεται ότι «η είδηση της επένδυσης του κ. Μπάφετ στην Cadbury επωφελεί περισσότερο την μετοχή απ’ ό,τι τα αποτελέσματα της εταιρείας».

Τα αποτέλεσματα της Cadbury για το τέταρτο τρίμηνο του 2003 ήταν καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα του ιδίου έτους, καθώς βελτιώθηκαν οι συνθήκες της αγοράς. Για παράδειγμα, οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του περυσινού καλοκαιριού έπληξαν τις πωλήσεις των σοκολατοειδών στην Ευρώπη, ενώ ο ασυνήθιστα ψυχρός χειμώνας στη Βόρειο Αμερική επηρεάσε αρνητικά τις πωλήσεις των μη αλκοολούχων ποτών.

Αναλυτικότερα, τα προ φόρων, φήμης και πελατείας, και έκτακτων δαπανών κέρδη της Cadbury μειώθηκαν το 2003 κατά 1%, φθάνοντας τα 922 εκατομμύρια στερλίνες, ένα αποτέλεσμα που ξεπέρασε τις αντίστοιχες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίες περιορίζονταν στα 906 με 915 εκατομμύρια στερλίνες. Ωστόσο, το μέρισμα της Cadbury αυξήθηκε κατά 5%, στις 11,5 πέννες, ανά μετοχή. H εταιρεία εκτιμά ότι στο 2004 -στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης των δραστηριότητων της- μέσα θα επιτύχει την εξοικονόμηση 75 εκατομμυρίων στερλινών, καθώς οι διαδικασίες απορρόφησης της Adams εξελίσσονται ομαλώς.

Υπενθυμίζουμε ότι η Cadbury είχε εξαγοράσει την εταιρία τυποποιημένων γλυκισμάτων Adams, έναντι 4,2 δισ. δολαρίων. Τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 5.500 υπαλλήλων της, με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων στερλινών την περίοδο 2004 – 2007. Ηδη η εταιρεία έχει περιορίσει το προσωπικό της κατά 1.300 άτομα και έχει κλείσει έξι εργοστάσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή