Τράπεζες – ασφαλιστικές, οι μεγάλες κερδισμένες

Τράπεζες – ασφαλιστικές, οι μεγάλες κερδισμένες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για το 2004 και τα θετικά αποτελέσματα για το 2003 που ανακοινώθηκαν χθες οδήγησαν σε άνοδο τους γενικούς δείκτες των 17 ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, με μοναδική εξαίρεση εκείνες της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Το επενδυτικό κοινό της Γηραιάς Ηπείρου ένιωσε χθες δικαιωμένο για το ράλι που έχει συντελεστεί από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς οι χθεσινές ειδήσεις αντικατοπτρίζουν μια ενίσχυση στον τομέα της ζήτησης. O πανευρωπαϊκός δείκτης Eurotop FTSE-100 και ο μικρότερος DJ Euro Stoxx 50 έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, με τον πρώτο να καταγράφει κέρδη 1,3% και τον δεύτερο άνοδο 1,2%.

Ιδιαίτερα αισιόδοξες ήταν οι εξελίξεις στον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό κλάδο. Αναλυτικότερα, η Royal Bank of Scotland, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα, ανακοίνωσε μια κατά 17% αύξηση των καθαρών της εσόδων, φθάνοντας τα 2,32 δισ. στερλίνες, ένα αποτέλεσμα που απορρέει από μια σειρά εξαγορών, όπως και από την αύξηση των τομέα της δανείων. H τιμή της μετοχής της παρουσίασε κέρδη 5,8%, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Φρεντ Γκούντογουιν, έκανε λόγο για την επικείμενη επαναγορά μετοχών της τράπεζας. Εντυπωσιακή άνοδο, της τάξεως του 8,2%, παρουσίασε η μετοχή της μεγαλύτερης ασφαλιστικής στην Ελβετία, Zurich Financial, χάρη στην ανακοίνωση καθαρών κερδών, ύψους 718 εκατομμυρίων δολαρίων, για το τέταρτο τρίμηνο έναντι των ζημιών της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Σαφώς υποδεέστερες ήταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών, προβλέποντας για το τελευταίο τρίμηνο του 2003 καθαρά κέρδη 427 εκατομμυρίων δολαρίων. Ομοίως, η μετοχή της BHP Βillitoσημείωσε άνοδο 5,7%, εφόσον τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου του 2003 υπερδιπλασιάστηκαν συγκριτικά με εκείνα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, λόγω της αύξησης των πωλήσεών της στην Κίνα και της ανόδου των τιμών των μετάλλων. Κέρδη μεγαλύτερα του αναμενομένου ανακοίνωσε, επίσης, η εκδοτική εταιρεία Reed Elsevier, αγγλο-ολλανδικών συμφερόντων, οδηγώντας τη μετοχή της σε κέρδη 8,8%.

Σ’ αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε ότι η απρόσμενη μείωση των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ πυροδότησαν περαιτέρω κέρδη στους χρηματιστηριακούς δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, καθότι η αμερικανική αγορά εργασίας αντιπροσωπεύει το αδύναμο σημείο στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 1,64%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης Cac-40 σημείωσε άνοδο 1,36%. Στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης καταγράφηκαν συνολικά κέρδη 0,79% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 1,13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή