Παραμένει ισχνή η ανάπτυξη στη Γερμανία

Παραμένει ισχνή η ανάπτυξη στη Γερμανία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H γερμανική οικονομία μόλις και μετά βίας σημείωσε ανάπτυξη 0,2% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2003, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα και το ισχυρό ευρώ έπληττε τις εξαγωγές. H γερμανική κυβέρνηση, πάντως, εξακολουθεί να προβλέπει ανάπτυξη κυμαινόμενη από 1,5% έως 2,0% για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό στατιστικό γραφείο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή με ρυθμό πολύ μικρότερο εκείνου της αύξησης των εισαγωγών, που έφθασε στο 2,7% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οι οικονομικοί αναλυτές ερμηνεύουν για μία ακόμη φορά τις εξελίξεις ως ένδειξη περί του ότι η κατά 20% ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Παράλληλα, η ιδιωτική κατανάλωση, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της οικονομίας, υποχώρησε κατά 0,4% καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους και την προσωπική οικονομική τους κατάσταση. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,3% το τέταρτο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατέγραψε πτώση τον Ιανουάριο.

Αναιμική κατανάλωση

Σύμφωνα με τον Γεργκ Κράμερ, αναλυτή της Invesco Asset Management στη Φρανκφούρτη, «η παρατεταμένα αναιμική ιδιωτική κατανάλωση είναι ένας από τους λόγους που η γερμανική οικονομία δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί πλήρως από την παγκόσμια ανάκαμψη». Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί έχουν επιδείξει ιδιαίτερη απροθυμία για κατανάλωση τους τελευταίους μήνες καθώς οι άνεργοι υπερβαίνουν σαφώς τα τέσσερα εκατομμύρια άτομα και παραμένει αβέβαιο με ποιο τρόπο θα επηρεασθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από τα σχέδια του κ. Σρέντερ για φοροαπαλλαγές και μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας. Το στατιστικό γραφείο επιβεβαίωσε, άλλωστε, τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το 2003.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Κλέμεντ επιμένει ότι «μετά τη στασιμότητα του περασμένου έτους, όλες οι ενδείξεις είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης» και τονίζει ότι «η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα». Σύμφωνα, πάντως, με τον Μπερντ Βαϊντεντστάινερ της DZ Bank της Φρανκφούρτης, η Γερμανία θα σημειώσει βιώσιμη ανάκαμψη μόνον όταν ενισχυθούν οι καταναλωτικές δαπάνες γι’ αυτό και το πρώτο εξάμηνο του 2004 η ανάπτυξη δεν θα είναι παρά μέτρια. Μια ενθαρρυντική εξέλιξη ήταν, όμως, η αύξηση των κεφαλαιακών επενδύσεων κατά 1,7%, που υπερέβη τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Λιγότερο έλλειμμα

Εξ άλλου, το ομοσπονδιακό στατιστικό γραφείο της Γερμανίας αναθεώρησε χθες προς τα κάτω το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2003 περιορίζοντάς το σε 82,1 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 3,9% του ΑΕΠ από την αρχική εκτίμηση του 4,0%. Το 2002 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας ήταν 3,5%. Υπενθυμίζεται ότι μία μόλις ημέρα νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το σχέδιο της Γερμανίας να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,25% του ΑΕΠ μέσα στο 2004 και στο 2,5% το 2005, καθώς εκτιμά ότι το σχέδιο αυτό βασίζεται σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή