Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στις μετοχές

Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στις μετοχές

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοποθετήσεις ρεκόρ πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο οι Αμερικανοί στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, κάτι που σηματοδοτεί ότι η περσινή ανάκαμψη των αγορών από την τριετή πτωτική τους πορεία έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μετοχές.

Ωστόσο, οι εισροές, ύψους 40,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο, ίσως, να μην αντικατοπτρίζουν μια απολύτως θετική εξέλιξη. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι οι επενδυτές ίσως να είναι πρόθυμοι στο να δημιουργήσουν υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες για μια επανάληψη των περσινών χρηματιστηριακών κερδών. Βάσει των στοιχείων που παρουσιάζουν τα αμοιβαία κεφάλαια, πολλοί επενδυτές κάνουν τοποθετήσεις στα πιο καλύτερα επενδυτικά σενάρια του 2003, όπως είναι οι μετοχές ξένων και μικρότερων εταιρειών, οι οποίες έχουν ήδη καταγράψει μεγάλη άνοδο.

Θετικά στοιχεία

«Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία είναι καλά -κανένας δεν αντιλέγει σ’ αυτό», δηλώνει ο Τόμας ΜακΜάνους, στρατηγικός επενδυτής της Bank of America Securities, συμπληρώνοντας ότι οι προσδοκίες είναι αρκετά υψηλές. Οι επενδυτές θα πρέπει να συμμορφώσουν τις προσδοκίες τους μετά την πάροδο του κερδοφόρου περσινού έτους».

Οι μηνιαίες εισροές του Ιανουαρίου στα μετοχικά αμοιβαία που ανακοίνωσε η AMG Data Services και είναι, παράλληλα, οι τρίτες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 1992 αποδεικνύουν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να δείχνουν μια προτίμηση στα αμοιβαία, παρά τις έρευνες που διεξήχθησαν το 2003 από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Μέρος των κερδών που παρουσιάζουν τα μετοχικά αμοιβαία συσχετίζονται με ανθρώπους που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν, τον περασμένο μήνα, από λογαριασμούς σταθερού εισοδήματος σε λογαριασμούς μετοχών ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από το δείκτη Hewitt, ο οποίος παρακολουθεί αυτές τις μεταβολές από το 1997. Παράλληλα, μεγάλη δραστηριότητα στη διαπραγμάτευση μετοχών παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες και στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Στην Charles Schwab, οι επενδυτές πραγματοποίησαν τις πρώτες 21 ημέρες του Ιανουαρίου 221.000 τοποθετήσεις σε μετοχές, ημερησίως, αντικατοπτρίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί την τελευταία τριετία και, σχεδόν, το διπλάσιο από τον Ιανουάριο του 2003.

Υπάρχουν και άλλα σημάδια επενδυτικής συμπεριφοράς που ενισχύουν την πεποίθηση ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να είναι περιζήτητες. Ο δείκτης της Market Vane Bullish Consensus, που αξιολογεί τις συστάσεις των επενδυτικών συμβούλων, κυμαίνεται στο 70%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 μηνών και σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από το 61% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2000, προτού καταρρεύσει η ανοδική αγορά, τον Μάρτιο του ιδίου έτους. Ο μέσος δείκτης των ανοδικών προσδοκιών της AmericaAssociatioof Individual Investors βρίσκεται, φέτος, στο 61% έναντι του 47% που είχε καταγραφεί πέρσι.

Αισιοδοξία Γκρίνσπαν

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που δικαιολογούν την ανανεωμένη πίστη στις μετοχές. Αναφερόμαστε στο διοικητή της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί, φέτος, σε ζωηρούς ρυθμούς. Ο κ. Γκρίνσπαν δήλωσε, επίσης, ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων θα είναι υψηλή και ότι τα επιτόκια θα είναι χαμηλά, κάτι που θα ενισχύσει την κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Παρά τα υψηλά χρηματιστηριακά κέρδη και τις ενδείξεις ενός θετικού επενδυτικού αισθήματος, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Την τελευταία φορά που είχαν σημειωθεί εισροές στα μετοχικά αμοιβαία σε τέτοιους ρυθμούς ήταν τους πρώτους δυο μήνες του 2000. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του προαναφερόμενου έτους είχαν καταγραφεί εισροές 42,7 δισ. δολαρίων και το Φεβρουάριο 46 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της AMG Data. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2000, η φούσκα του χρηματιστηρίου έσκασε και ο δείκτης S&P απώλεσε το 49,1% της αξίας του κατά τη διάρκεια μίας τριετούς ρευστοποίησης κερδών, ενώ ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq την ίδια περίοδο σημείωσε απώλειες 77,9%.

Οι αναλυτές δεν προβλέπουν μια τόσο μαζική ρευστοποίηση κερδών, ανάλογη εκείνης που ακολούθησε το 2000. Αλλά, ορισμένοι προτιμούν να συγκρατήσουν τους επενδυτές από το να ενθαρρύνουν τον παρορμητισμό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή