EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος φαρμακευτικός κολοσσός στην Ιαπωνία από συγχώνευση

Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Yamanouchi Pharmaceutical Co. Ltd αποφάσισε να εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της Fujisawa Pharamaceutical Co. Ltd, έναντι 7,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στη δημιουργία της υπ’ αριθμόν 2 φαρμακοβιομηχανίας στην Ιαπωνία. H ενέργεια αυτή θα συμβάλει στις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση της ιαπωνικής φαρμακοβιομηχανίας. H δυναμική τής εγχώριας αγοράς του κλάδου εκτιμάται στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η εξαγορά αυτή, η μεγαλύτερη μεταξύ δύο επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κατά την τελευταία τριετία στην Ιαπωνία θα διευρύνει την επιχειρηματική εμβέλεια. Θα τους επιτρέψει δε ενισχύσουν την έρευνα και τη δημιουργία νέων ιδιοσκευασμάτων σε μία άκρως ανταγωνιστική βιομηχανία. Σύμφωνα με τα λεχθέντα του Γιασουχίρο Νακαζάουα, της χρηματιστηριακής Mitsubishi Securities, η Yamanouchi Pharmaceutical Co. Ltd είναι ισχυρή από απόψεως πωλήσεων στην Ευρώπη και η Fujisawa είναι δυνατή στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Yamanouchi, Τοΐτσι Τακενάντα, δήλωσε ότι «και οι δύο φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες, αλλά οι αρμόδιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγχώνευσή τους αποτελεί την καλύτερη επιλογή επιβίωσης και περαιτέρω εξέλιξης διεθνώς».

Clariant: διπλασιάζει τις απολύσεις

Η ελβετική Clariant AG, η δεύτερη σε μέγεθος επιχείρηση παραγωγής εξειδικευμένων χημικών προϊόντων στον κόσμο, σχεδιάζει να αυξήσει την κεφαλαιουχική της βάση κατά 920 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα από την πώληση μετοχών, και να διπλασιάσει τον αριθμό των υπό απόλυσιν εργαζομένων της στα 4.000 άτομα. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στις γενικότερες προσπάθειές της να ανακάμψει οικονομικώς από την πτώση της ζήτησης για τα προϊόντα της συμπεριλαμβανομένων και των φυτολιπασμάτων. Ειδικότερα, σε ανακοινωθέν της η Clariant AG διευκρινίζει ότι το 2003 ήταν η πρώτη χρονιά κερδοφορίας από το 2000 και ότι αυτό οφείλεται στην πώληση ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της. Λεπτομερέστερα, τα καθαρά κέρδη της κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003 αυξήθηκαν στα 172 εκατ. ελβετικά φράγκα έναντι ζημιών 832 εκατ. ελβετικών φράγκων την αντίστοιχη περίοδο του 2002, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχειρήσεως Ρόλαντ Λέσερ, σε συνέντευξη Τύπου στη Ζυρίχη. O κ. Λέσερ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα αυξηθεί στα 4.000 άτομα ο αριθμός των υπό απόλυσιν εργαζομένων από τα 1.900 άτομα που είχε αρχικώς αποφασισθεί. Σκοπός της επιχείρησης είναι να εξοικονομήσει δαπάνες και να μειώσει τα χρέη της. Παρά την είδηση περί επιστροφής στην κερδοφορία, η τιμή της μετοχής της Clariant AG, σημείωσε χθες πτώση στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης κατά 10%.

ΔΝΤ: βιώσιμη η ιαπωνική ανάκαμψη

Το Διεθνές Νομισμαστικό Ταμείο προσέθεσε και αυτό τη φωνή του στο διάλογο για το εάν η οικονομική ανάκαμψη στην Ιαπωνία είναι γεγονός ή εάν αποτελεί απλώς μια περιστασιακή κατάσταση. Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, Χορστ Κέλερ, «η οικονομική ανάκαμψη στην Ιαπωνία είναι βιώσιμη». O κ. Κέλερ εξέφρασε την σχετική άποψη απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο πλαίσιο της επίσκεψης του χθες στο Τόκιο. Σημειωθήτω ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στην Ιαπωνία το τέταρτο τρίμηνο του 2003 διαμορφώθηκε στο 7% που είναι και ο υψηλότερος κατά τα τελευταία 13 χρόνια.

Γερμανία: καθοδικά ο πληθωρισμός

Πτωτική πορεία παρουσιάζει ο ρυθμός του πληθωρισμού στη Γερμανία σε ετήσια βάση, το Φεβρουάριο. Στη Σαξονία ο ρυθμός του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο μειώθηκε στο 0,8% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Στη Βαυαρία, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο παρουσιάζει μείωση στο 1% από 1,4% που ήταν τον μήνα Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή