Σχέδιο διάσωσης της Parmalat

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδος αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο διάσωσης του ιταλικού κολοσσού της Parmalat, το οποίο καταρτίζεται από ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την καθοδήγηση του Ενρίκο Μπόντι, ο οποίος έχει γράψει ιστορία για μια άλλη αντίστοιχη προσπάθειά του, στην Montedison, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Πληροφορίες ήδη αναφέρουν ότι η Parmalat, εν μέσω της θύελλας του οικονομικού-λογιστικού σκανδάλου των χρεών της που υπερβαίνουν τα 14 δισ. ευρώ, θα ρευστοποιήσει την πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων της και των δραστηριοτήτων της εκτός Ιταλίας. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η Parmalat θα προχωρήσει στην ανταλλαγή μετοχών της με μέρος του χρέους της, καθώς καταβάλλεται προσπάθεια να το μειώσει δραστικά αλλά και να ικανοποιήσει τους πιστωτές της. Εμπειρογνώμονες αναφέρουν όμως ότι το σχέδιο αυτό θα είναι δύσκολο στην εφαρμογή του, αφού οι εν λόγω πιστωτές θα πρέπει να «μπουν στη σειρά» και να αποφασισθεί ποιος θα λάβει πόσα και πότε.

Με τις εξελίξεις αυτές να δρομολογούνται, περισσότερα από δέκα στελέχη της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της SEC, συναντήθηκαν χθες στην Πάρμα με αξιωματούχους της τοπικής εισαγγελίας, που διερευνά το σκάνδαλο, ενώ στις ΗΠΑ τρεις εταιρείες, θυγατρικές ή συνεργαζόμενες με την Parmalat, κατέθεταν ισάριθμες αιτήσεις για την υπαγωγή τους στο καθεστώς του αποκαλούμενου άρθρου 11, το οποίο, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, παρέχει προσωρινή προστασία σε προβληματικές εταιρείες από τους πιστωτές τους. Πρόκειται για την Parmalat USA Corp., τη Farmland Dairies LLC και τη Milk Products of Alabama LLC, από τις οποίες ανακοινώθηκε επίσης ότι έχουν λάβει μη δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενους για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων τους.

Οι τρεις εταιρείες, οι οποίες εδρεύουν στις ΗΠΑ, αναφέρουν στις αιτήσεις τους περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 414,4 εκατ. δολαρίων αλλά και χρέη της τάξεως των 316,5 εκατ. δολαρίων, ενώ έγινε γνωστό ότι ζήτησαν τις υπηρεσίες του οίκου Lazard Freres and Co. για να βοηθηθούν στις προγραμματιζόμενες ρευστοποιήσεις.

Στην Ιταλία, πηγή, η οποία βρίσκεται κοντά στον διαχειριστή της Parmalat, Ενρίκο Μπόντι, ανέφερε ότι ήταν δική του πρόταση να κατατεθούν οικειοθελώς οι αιτήσεις υπαγωγής των τριών εταιρειών στο καθεστώς του άρθρου 11, ενώ ο ίδιος απέφυγε να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με πιστωτές που απειλούν με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Οπως τόνισε η ανώνυμη αυτή πηγή: «Οι εξελίξεις υπάγονται πλήρως στη στρατηγική που χάραξε ο Μπόντι, δηλαδή να ακολουθηθεί μια διαδικασία για όλες τις εταιρείες και να προστατευθούν τα περιουσιακά στοιχεία στο σύνολό τους, ακόμη και εάν στο τέλος θα καταλήξουν στους πιστωτές… O Μπόντι θέλει, με άλλα λόγια, να διατηρηθούν ακέραια τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά…».

Οι Parmalat USA, Farmland και Milk Products αιτούνται επίσης την έγκριση των αμερικανικών δικαστικών αρχών, για την άντληση έκτακτου δανεισμού, αξίας 35 εκατ. δολαρίων από την General Electric Capital Corp., θυγατρική της General Electric Co., με το οποίο ευελπισθούν ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως ότου ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωσή τους και τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα εξυγίανσής τους.

Πίσω στην Πάρμα, το βασικό θέμα των επαφών των στελεχών της SEC με την εισαγγελία συνδέεται με την απαγγελία κατηγοριών τον Δεκέμβριο από τη SEC κατά της Parmalat, για τη διάθεση ομολογιακού δανείου της, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, στις ΗΠΑ. Υπάρχουν υποψίες ότι το εν λόγω δάνειο εκδόθηκε παράνομα αλλά και ανησυχία για το πώς θα προστατευθούν οι Αμερικανοί επενδυτές που το προτίμησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή