H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον και στο Καπιτώλιο, έγινε δεκτή με ικανοποίηση η χθεσινή κατάθεση του Αλαν Γκρίνσπαν ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής του Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου και ανέλυσε τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις παρενέργειες της δημοσιονομικής πολιτικής. H διαβεβαίωση εκ μέρους του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη ότι θα διατηρηθεί η ισχυρή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που έχει πυροδοτηθεί από τις αρχές του 2004, έστρεψε το ενδιαφέρον στη νομισματική πολιτική. Δεδομένου ότι η πολιτική των επιτοκίων είναι πάντα ζωτικής σημασίας για την πορεία της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας, και φυσικά της Wall Street και του δολαρίου, οι πάντες έσπευσαν να τοποθετηθούν.

Το δολάριο ενίσχυσε αμέσως τη θέση του, με συνέπεια το ευρώ να υποχωρήσει εκ νέου στα 1,2478 δολάρια (από τα 1,2707). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προθεσμιακές αγορές στοιχηματίζουν τώρα ότι η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα γίνει νωρίτερα ακόμη και από τον Ιούνιο. Ηδη ο Αλαν Γκρίνσπαν και η η 18μελής επιτροπή της Fed’s opemarket comittee (FOMC) στο τελευταίο ανακοινωθέν διεμήνυσαν ότι έχουν «ακόμη υπομονή» να εφαρμόσουν την τρέχουσα πολιτική των μηδενικών σχεδόν επιτοκίων. Ομως, παράλληλα, άφησαν να εννοηθεί ότι είναι έτοιμοι να παρέμβουν στο άμεσο μέλλον. Δηλαδή, αφού άφησαν στα ίδια επίπεδα του 1% το βασικό επιτόκιο, προετοιμάζουν τους πάντες για την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Οντως, η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς πληθωρισμό!!! Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους και η αμερικανική βιομηχανία έδειξε τις δυνάμεις της!

Ενώ για την ευάλωτη κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, που θα κινδυνεύσει από το ισχυρό ευρώ, προειδοποίησε χθες και ο καγκελάριος Σρέντερ ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) να μειωθεί το επιτόκιο του ευρώ. Ενα κύμα επενδύσεων έχει εστιασθεί κυρίως στο ευρώ επειδή προσφέρει υψηλή απόδοση επιτοκίων. Τα ιαπωνικά και τα αμερικανικά επιτόκια είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ισχυροτέρων οικονομικώς κρατών, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε αξίες εκπεφρασμένες σε γιεν και δολάρια να μην είναι ελκυστικές και αποδοτικές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του ευρώ. Να θυμίσω ότι τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα επί οχτώ χρόνια, τα επιτόκια του δολαρίου στο 1% και το επιτόκιο του ευρώ στο 2%.

H EKT με την πολιτική της παίζει με την άνοδο του ήδη ισχυρού ευρώ, καθώς δηλώνουν ότι στην Ευρωζώνη η τρέχουσα ρευστότητα είναι επαρκής!!! Είναι γνωστό και δεδομένο ότι η EKT δεν θέλει(!) να ειπωθεί ότι «άγεται και φέρεται» από τους πολιτικούς. Ωστόσο, οι αγορές αγνοούν παρόμοιου είδους δηλώσεις, που απλώς αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Τώρα το ευρώ καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 40% τα δύο τελευταία χρόνια έναντι του δολαρίου.

Οι σαφείς νέες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ, ήδη κορυφώνουν ξανά τη σύγκρουση, κυρίως μεταξύ της γαλλογερμανικής ηγεσίας και των τραπεζιτών της EKT. Τώρα να δούμε τι θα κάνει ο Τρισέ, που εκπροσωπεί μια ολόκληρη σχολή και μια μεγάλη οικονομία. H αδυναμία της EKT να υπερασπισθεί την αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών της Ζώνης του Ευρώ, καθώς είναι δοσμένη ολόψυχα στον αγώνα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, δεν θα αλλάξει ούτε με τον Τρισέ στην ηγεσία της. Τώρα η EKT δεν έχει άλλη διέξοδο από το να μειώσει το επιτόκιο του ευρώ.

Να επισημανθεί ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης επιχειρηματιών που καταρτίζει το κορυφαίο οικονομικό ινστιτούτο IFO με έδρα το Μόναχο, έδειξε εξασθένηση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά τους τελευταίους 10 μήνες. O δείκτης του IFO, που καταρτίζεται από τις ερωτήσεις σε περίπου 7.000 από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Γερμανίας, υποχώρησε τον μήνα Φεβρουάριο στις 96,4 μονάδες (από 97,5 τον Ιανουάριο). Ωστόσο, κυρίως οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας είναι αυτές που κατέρρευσαν στις 100,4 μονάδες (από τις 102,9 μονάδες του προηγούμενου μήνα). Δηλαδή η γερμανική βιομηχανία άρχισε να αντιδρά αρνητικά παρασύροντας και την ψυχολογία της καγκελαρίας του Βερολίνου. Το αδιέξοδο στις μεταρρυθμίσεις ευθύνεται κυρίως για τη μεταστροφή του κλίματος και λιγότερο οι συνέπειες από το ισχυρό ευρώ στην ανταγωνιστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή