H μάχη των «φαρμάκων» ξεκίνησε με την επίθεση της Sanofi στην Aventis

H μάχη των «φαρμάκων» ξεκίνησε με την επίθεση της Sanofi στην Aventis

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εποχές ζευγαρώματος δεν επικρατούν, μόνον, στο ζωικό βασίλειο. Στον επιχειρηματικό κόσμο υπάρχει πληθώρα περιπτώσεων επιθετικού ή μη ζευγαρώματος εταιρειών. Από τις αρχές του 2004 έχουν δημιουργηθεί σενάρια συγχωνεύσεων και εξαγορών στον ευρωπαϊκό φαρμακευτικό κλάδο. H περαιτέρω ενοποίηση φαρμακοβιομηχανιών της Γηραιάς Ηπείρου αντιμετώπιζεται από πολλούς παρατηρητές του κλάδου ως κάτι το αναπόφευκτο. Οι πιέσεις που ασκούνται στις τιμές των προϊόντων τους, το αυξημένο κόστος που επιβαρύνει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και ο ανταγωνισμός που προέχεται από τις ΗΠΑ και την Ασία είναι παράγοντες που δεν δύνανται να αγνοηθούν. Σ’ αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε ότι το ανταγωνιστικό μειονέκτημα γεννάται από τον κλάδο αντιγραφής φαρμάκων.

Ολα άρχισαν τον Ιανουάριο του 2004 με την επιθετική πρόταση της Sanofi-Synthelabo για την εξαγορά, ύψους 46 δισ. ευρώ, της μεγαλύτερής της, Aventis, με απώτερο στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sanofi, Ζαν-Φρανσουά Ντεχέκ, δήλωσε ότι προχώρησε σ’ αυτήν την κίνηση, φοβούμενος ότι η ίδια η εταιρεία του θα αποτελούσε στόχο εξαγοράς στον επόμενο γύρο ενοποιήσεων του κλάδου. Αιτιολογώντας την «επιθετική» πρόσεγγιση της Sanofi, ο κ. Ντεχέκ δήλωσε ότι ήταν προτιμότερη μία «άμεση, ανοιχτή και δημόσια» πρόταση εξαγοράς για να αποφευχθούν παρατατεμένες διαπραγματεύσεις, οι οποίες ενδεχομένως να προσέφεραν πρόσφορο έδαφος σε κερδοσκοπικές κινήσεις. Μάλιστα, ο κ. Ντεχέκ επισήμανε τα εξής: «Είμαστε βέβαιοι ότι η πρόταση αυτή είναι ελκυστική και ότι μπορούμε να πείσουμε τους μετόχους της Aventis μέσα στις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες». O κ. Ντεχέκ έχει λάβει την έγκριση της πετρελαϊκής Total και της εταιρείας καλλυντικών L’Oreal, οι οποίες ελέγχουν το 44% του μετοχικού κεφαλαίου της Sanofi, αν και η σχετική συμφωνία κυριότητας λήγει στα τέλη του 2004. H Sanofi έχει, επίσης, εξασφαλίσει τη στήριξη του υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Φρανσουά Φιλόν, ο οποίος δήλωσε ότι κατά την άποψή του «η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φαρμακευτικού κολοσσού δεν θα απειλήσει την απασχόληση». Ωστόσο, η Aventis απέρριψε την πρόταση της Sanofi χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα χαμηλή, τονίζοντας, παράλληλα, ότι στρατηγικώς είναι ελλιπής. Μέχρι στιγμής, είναι ξεκάθαρο ότι η Aventis δεν επιθυμεί την ενοποίηση των δυνάμεών της με την Sanofi, παρά το γεγονός ότι και οι δυο εταιρείες εκπροσωπούν γαλλικά συμφέροντα.

Τα σενάρια με τη Νοvartis

Για τον ίδιο λόγο φαίνεται ότι η ελβετική Νοvartis δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε ένα πόλεμο προσφορών και αντιπροσφορών. Τα σενάρια για μια προσέγγιση της Novartis πυροδοτήθηκαν στα τέλη του τρέχοντος μηνός, αν και έχει διεκρινισθεί ότι η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει το ρόλο του «λευκού ιππότη», καταθένοντας αντιπρόταση για την εξαγορά της Aventis. Σύμφωνα με πηγές που είναι προσκείμενες στους κύκλους της Novartis, στόχος της δεν είναι να επέμβει σε μια αποκλειστικώς… γαλλική υπόθεση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Νοvartis, Ντάνιελ Βαζέλα, έχει δηλώσει ότι η εταιρεία είναι προετοιμασμένη να συμμετάσχει ενεργά στις τάσεις ενοποίησης που επικρατούν, αλλά δεν αναφέρθηκε σε μια συγκεκριμένη συμφωνία. Ούτως ή άλλως, το ενδεχόμενο της απορρόφησης της Aventis καθίσταται δύσκολο, καθότι η Novartis αύξησε πρόσφατα το μερίδιο που ελέγχει στο μετοχικό κεφάλαιο τής ανταγωνίστριάς της, Roche, από το 32,7% στο 33,%.

Παρά ταύτα, παρατηρητές της αγοράς ισχυρίζονται ότι η συγχωνεύση της Νοvartis με την Aventis θα ήταν οφέλιμη και για τις δύο φαρμακοβιομηχανίες. Ειδικότερα, αναλυτές της Deutsche Bank θεωρούν ότι ένας μεταξύ τους γάμος θα αναβάθμιζε την κερδοφορία τους, εφόσον τα επιχειρηματικά μοντέλα τους αλληλοσυμπληρώνονται. Πάντως, η συγχώνευση των δυο εταιρειών θα οδηγούσε στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας του κόσμου, μετά την αμερικανική Pfizer. Τη θέση αυτή καταλαμβάνει, επί του παρόντος, η βρετανική GlaxoSmithKline Plc., η οποία έχει ξακαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στη μάχη κηδεμονίας της Aventis. Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, στους υποψήφιους για το ρόλο του «λευκού ιππότη» της Aventis συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η Johnso& Johnson, η Merck και η Pfizer.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή