Γενικεύεται η οικονομική κρίση στην Ινδονησία λόγω των καυσίμων

Γενικεύεται η οικονομική κρίση στην Ινδονησία λόγω των καυσίμων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ακριβό πετρέλαιο προκαλεί τριγμούς και στην οικονομία της τέταρτης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, Ινδονησίας, με την ισοτιμία του νομίσματος να υποχωρεί, αυτή την εβδομάδα, στο ναδίρ τετραετίας έναντι του δολαρίου, ανακαλώντας μνήμες της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης του 1997-98. Αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη οικονομική και πολιτική δοκιμασία στη διάρκεια της θητείας του, που ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο -μια δοκιμασία σημαντικότερη ακόμα και από το τσουνάμι του περασμένου Δεκεμβρίου, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, αφορά εθνικό πρόβλημα και τον υποχρεώνει να λάβει αντιλαϊκά μέτρα- ο πρόεδρος της χώρας, Σουζίλο Μπάνμπανγκ Γιουντογιόνο, εξήγγειλε χθες το γενικό πλαίσιο πακέτου που αποσκοπεί στην αποτροπή της κρίσης και την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Γιουντογιόνο σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση αφορούν αύξηση των τιμών και περιορισμό των επιδοτήσεων στα καύσιμα. O Ινδονήσιος πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν θα καταργήσει εντελώς τις επιδοτήσεις, οι οποίες απορροφούν σήμερα το 20% του προϋπολογισμού. Οσο για τις αυξήσεις των τιμών -το ύψος των οποίων, ωστόσο, δεν προσδιόρισε- θα ισχύσουν μόνο μετά τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όταν τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα αποζημίωσης των φτωχών για την επιβάρυνση που θα υποστούν από την κατάργηση των επιδοτήσεων.

Το διάγγελμα έγινε δεκτό με επιφυλάξεις από τους αναλυτές, οι οποίοι έσπευσαν να τονίσουν ότι περίμεναν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και σαφέστερο χρονοδιάγραμμα, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών. Κάποιοι το χαρακτήρισαν «απογοητευτικό», επισημαίνοντας ότι «όπως και αν χαρακτηρισθεί το πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα είναι εκείνη που θα το πληρώσει». Σύμφωνα, δε, με ορισμένους, ο κ. Γιουντογιόνο δεν άσκησε την εντολή που έλαβε στις πρώτες άμεσες εκλογές ανάδειξης προέδρου στη χώρα.

Η Ινδονησία εισάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και προϊόντων του, ενώ διατηρεί τις τιμές τεχνητά χαμηλές. H πολιτική αυτή την υποχρέωσε να πωλεί ρουπίες για δολάρια προκειμένου να πληρώσει το εισαγόμενο πετρέλαιο, πυροδοτώντας την πρόσφατη κατάρρευση του νομίσματος. Ετσι, η εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού» ενήργησε ως καταλύτης σε τρία «μέτωπα»: το νόμισμα, την οικονομία και τον πληθωρισμό.

Η εξαγγελία του προέδρου δεν απέφερε ιδιαίτερη βελτίωση στην ισοτιμία της ρουπίας, η οποία υποχώρησε στις 11.750 έναντι του δολαρίου προχθές, πριν σπεύσει η Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να ανακόψει την πτώση. H καθυστέρηση που προανήγγειλε ο κ. Γιουντογιόνο στην εφαρμογή των μέτρων αποσκοπεί στην προετοιμασία του κοινού. Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάρτιο, με την αύξηση κατά 29% των τιμών των καυσίμων, η κυβέρνηση πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών στη χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων, χωρίς πάντως να σημειωθούν κρούσματα βίας. H δραστική αύξηση των τιμών το 1998 προκάλεσε βίαιες διαμαρτυρίες, οι οποίες υπήρξαν ένας από τους παράγοντες της πτώσης του προέδρου Σουχάρτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή