Επιβράδυνση μεταποιητικής δραστηριότητας σε Ευρώπη – Κίνα

Επιβράδυνση μεταποιητικής δραστηριότητας σε Ευρώπη – Κίνα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα και την Ευρωζώνη, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Στην Ιαπωνία, η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι τόσο ανησυχητική, ενώ στη Βρετανία ο κλάδος απεγκλωβίστηκε στις συνθήκες συρρίκνωσης που επικρατούσαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (PMI) στην Ευρωζώνη παρουσίασε πτώση τον Αύγουστο στο 50,4 από το 50,8 του Ιουλίου, καθώς η τελευταία εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του κόστους των βιομηχανιών μεταποίησης. Μάλιστα, η άνοδος των τιμών αυτήν την εβδομάδα σε επίπεδα υψηλότερα των 70 δολαρίων, ανά βαρέλι, δημιουργεί φόβους για την πορεία ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει φέτος το 1,3%, ένα επίπεδο που είναι ήδη χαμηλό.

Στη Βρετανία, ο δείκτης PMI ανήλθε στο 50,1 μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών συρρίκνωσης του κλάδου. Ωστόσο, ο εν λόγω δείκτης μόλις ξεπερνά το επίπεδο του 50,0 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης PMI υποχώρησε από το 54,1 του Ιουλίου -που ήταν το υψηλότερο επίπεδο που έχει εμφανιστεί τους τελευταίους έντεκα μήνες- στο 53,8 τον Αύγουστο. Αξιοσημείωτο είναι, όμως, ότι ο δείκτης παραγωγής έφθασε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους και άνω, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά. Ενδείξεις μιας επιβράδυνσης παρουσιάζονται και στην Κίνα, αν και οι οικονομικοί αναλυτές είναι προσεκτικοί στην ερμηνεία των στοιχείων για τον κλάδο, καθώς καταγράφονται μόνον τους τελευταίους 17 μήνες. Εκεί ο δείκτης PMI μειώθηκε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο και, ειδικότερα, στο 50,6 από το 51,5 του περασμένου μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή