Αντιδράσεις στην πρόταση Σολάνα για τα αποθέματα

Αντιδράσεις στην πρόταση Σολάνα για τα αποθέματα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριβές στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκάλεσε χθες η προοπτική προσφοράς πετρελαίου στις ΗΠΑ από τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών-μελών. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Sky News» ο ανώτατος επίτροπος Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, υποστηρίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε επαφή» με την Ουάσιγκτον και «θα προσφέρουμε ό,τι ζητήσει, από αποθέματα πετρελαίου που έχουν παράσχει διάφορες χώρες μέχρι οτιδήποτε άλλο χρειαστεί».

Ερωτηθείς αν η Ε.Ε. θα συντονίσει την προσφορά πετρελαϊκών αποθεμάτων, ο κ. Σολάνα τόνισε πως οποιαδήποτε κίνηση «θα γίνει σε διμερή βάση». Ωστόσο, τα σχόλια αυτά πυροδότησαν αντίδραση εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ο οποίος δήλωσε ότι η Ε.Ε. «δεν είχε αυτό κατά νου» όταν αναζητούσε τρόπους βοήθειας μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα στον αμερικανικό Νότο. Ο κ. Στρο τόνισε ότι υπάρχει πληθώρα αργού στην αγορά και διευκρίνισε ότι η 25μελής Ενωση συζητεί, αντίθετα, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις πληγείσες περιοχές.

Το θέμα της παροχής βοήθειας ήγειρε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με την οποία το άνοιγμα των αποθεμάτων βενζίνης των χωρών-μελών της Ε.Ε. είναι μια πιθανότητα, όμως η ίδια αναμένει την πλήρη αποτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί τα αμερικανικά διυλιστήρια πριν διατάξει κάτι τέτοιο. Η ΙΕΑ είχε δώσει σχετική εντολή για τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 1991, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις απομάκρυναν τα ιρακινά στρατεύματα από το Κουβέιτ. Σημειωτέον ότι, στην Ευρώπη, σημαντικά αποθέματα έκτακτης ανάγκης διαθέτουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία. Παρά τις πρόσφατες αντιδράσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, ο καγκελάριος της χώρας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι «θα στηρίξουμε το αίτημα της IEA» για αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, πολλά διυλιστήρια παραμένουν υποχρεωμένα να επιβραδύνουν τις δραστηριότητές τους λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό, ο πρόεδρος της χώρας, Τζορτζ Μπους, απηύθυνε εκκλήσεις για οικονομία στα καύσιμα, ενώ οι πετρελαϊκές εταιρείες του Καναδά πιθανόν να αναβάλουν τις φθινοπωρινές εργασίες συντήρησης των διυλιστηρίων τους, προκειμένου να διατηρήσουν υψηλές τις εξαγωγές προς τη γειτονική τους χώρα.

Στο μέτωπο των αγορών, η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη διατηρούνταν χθες το πρωί κοντά στο ιστορικό ρεκόρ της, ήτοι σε επίπεδα της τάξης των 69,04 δολαρίων το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα 67,48 δολάρια το βαρέλι. Οσο για τη βενζίνη, η τιμή της δεν απομακρύνθηκε από τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ που κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή