Σχεδιάζει απολύσεις στη Γερμανία η VW

Σχεδιάζει απολύσεις στη Γερμανία η VW

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αύξηση της ζήτησης στις αγορές της Ευρώπης, η Volkswagen AG ανακοίνωσε, χθες, τα σχέδιά της για τη μείωση του προσωπικού που διαθέτει στις εργοστακές μονάδες της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για έναν υπερβάλλοντα αριθμό εργαζομένων συγκριτικά με την κάλυψη των αναγκών των πελατών της. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, να αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων που εργάζονται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και να προσφέρει κίνητρα προκειμένου να πείσει άλλους να αποχωρήσουν. Αν και η Volkswagen δεν προσδιόρισε τον ακριβή αριθμό των θέσεων εργασίας που σχεδιάζει να καταργήσει από το προσωπικό της, αναφέρθηκε σε «αρκετές χιλιάδες» από τους συνολικά 103.000 εργαζομένους της. Πάντως, οι επενδυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται ότι επιδοκίμασαν την απόφαση της διοίκησης, με την τιμή της μετοχής της να σημειώνει, χθες, άνοδο μέχρι και 2,1% στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

«Παρά την αύξηση των πωλήσεων, η αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που δεν μπορεί να αξιοποιήσει και, ως εκ τούτου, οφείλουμε να μειώσουμε το προσωπικό μας», τονίζεται στην ανακοίνωση της Volkswagen. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «τα μέτρα αυτά αφορούν τους υπαλλήλους όλων των τομέων μας, συμπεριλαμβανομένων και των υψηλόβαθμων διοικητικών στρωμμάτων». Υπενθυμίζουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Μπερντ Πισρέιντερ είχε δηλώσει στα τέλη του προηγούμενου μηνός ότι διακινδυνεύεται το μέλλον των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών όπως είναι η Volkswagen εάν δεν υπάρξει μεγάλη μείωση του κόστους εργασίας, το οποίο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ξεπερνά κατά 20% εκείνο που ισχύει στους κλάδους άλλων χωρών. Σ’ αυτό το σημείο οφείλουμε να σημείωσουμε ότι βάσει της συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ της διοίκησης της Volkswagen και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων αποκλείεται το ενδεχόμενο των απολύσεων μέχρι το 2011. Ούτως ή άλλως, η αυτοκινητοβιομηχία δεσμεύτηκε ότι δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει τους όρους της σύμβασης. «Σχεδιάζουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αυτούς που έχουν δηλώσει έτος γεννήσεως τόσο το 1952 όσο και το 1951 εάν θεωρηθεί αναγκαίο. Επιπροσθέτως, σε μεμονωμένες περιπτώσεις θα προσφερθούν πακέτα εξόδου», αναφερόταν στην ανακοίνωση της Volkswagen.

Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της χώρας, IG Metal, δεν σχολίασε τη χθεσινή ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel περίπου 10.000 θέσεις εργασίας της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, ενώ νωρίτερα φέτος το Pischetsrieder ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογηθεί η μείωση προσωπικού κατά 6.000 άτομα.

Η ίδια η αυτοκινητοβιομηχανία δεν διευκρίνισε το μέγεθος των περικοπών κόστους, αλλά υπολογίζεται ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση πόρων μέχρι και 560 εκατομμυρίων ευρώ στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, κατά τις εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας Dresdner Kleinwort Wasserstein. Αν και οι πωλήσεις και τα λειτουργικά κέρδη της Volkswagen παρουσίασαν άνοδο στην Ευρώπη, τα συνολικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου μειώθηκαν κατά 6,7%. Παράλληλα, έχουν παρουσιαστεί ελαττώματα στην ποιότητα ορισμένων αυτοκινήτων που παράγονται στις εργοστασιακές μονάδες της Βορείου Αμερικής, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ασκούν τον τελευταίο καιρό κριτική για μια αναποτελεσματική διοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή