Πετρελαϊκό σοκ για την παγκόσμια οικονομία

Πετρελαϊκό σοκ για την παγκόσμια οικονομία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών του για την κατάσταση και την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε χθες ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη, διατηρώντας πάντως την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας φέτος σε ποσοστό 3,6%, ενώ αναβάθμισε οριακά, στο 1,3% από 1,2%, την εν δυνάμει ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε τις επίσημες ανακοινώσεις χθες στο Παρίσι, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Ζαν-Φιλίπ Κοτί, επισήμανε πάντως ότι η παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί σοκ από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η σημαντική αυτή κρίση δεν έχει κλείσει τον κύκλο της. O ίδιος ανέφερε ότι αν και είναι νωρίς για να αξιολογηθούν πλήρως οι οικονομικές επιπτώσεις του τυφώνα «Κατρίνα» που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές αναμένεται πάντως να συμπεριλαμβάνουν αύξηση των βραχυπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία, μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και ως εκ τούτου και επιβράδυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών. Οι δηλώσεις αυτές προϊδεάζουν για μία επικείμενη υποβάθμιση των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της αμερικανικής οικονομίας φέτος, πιθανόν δε και το 2006. O κ. Κοτί συμπλήρωσε ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, τον τυφώνα «Κατρίνα», η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά της για την αύξηση των επιτοκίων της δανεισμού, υιοθετώντας πιο αργούς ρυθμούς.

Το δίλημμα της ΕΚΤ

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, σχετικώς με τα επιτόκια δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), ο επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς Οργανισμού υποστήριξε ότι θα πρέπει να τα διατηρήσει χαμηλά, στα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία ενισχύουν την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. «Δεν έχει φτάσει η ώρα για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στην Ευρώπη, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον, ήτοι από του παρόντος και έως τα τέλη του έτους… Κατόπιν θα πρέπει να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι οικονομικές εξελίξεις, θα πρέπει να δούμε εάν η ανάκαμψη χαρακτηρίζεται εκ νέου από δυναμική…». O κ. Κοτί συμπλήρωσε ότι τόσο η EKT όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δίλημμα, εξηγώντας ότι στη Ζώνη του Ευρώ μπορεί να εκδηλώνεται αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, η οποία οφείλεται στις ενεργειακές τιμές, αλλά η συγκράτηση του δομικού πληθωρισμού, αποτέλεσμα της μακράς οικονομικής κρίσης, συνηγορεί υπέρ της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων. Στη Βρετανία, τόνισε, όσο η πληθωριστική εξέλιξη παραμένει υπό έλεγχο, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αποτελούν παράγοντα που θα λειτουργεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ ό,τι θα ήταν σύνηθες, βάσει των θεμελιωδών οικονομικών δεδομένων. O ΟΟΣΑ υποβάθμισε, πάντως, την προοπτική ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας για φέτος, στο 1,9%, από 2,4%. Αναφερόμενος στα επιτόκια δανεισμού του γιεν, ο κ. Κοτί τόνισε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει να εμμείνει στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων εφόσον οι πληθωριστικές πιέσεις αναζωπυρωθούν επαρκώς.

Τα συναλλαγματικά

Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει συναλλαγματικά θέματα, υποστήριξε όμως ότι αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας προϊδεάζουν για ένα ισχυρότερο δολάριο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχόντων λογαριασμών των ΗΠΑ λειτουργεί αρνητικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλεισθεί μία υποχώρηση της συναλλαγματικής αξίας του αμερικανικού νομίσματος. O κ. Κοτί παραδέχθηκε ότι το αμερικανικό δημόσιο έλλειμμα μειώνεται με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους, αλλά επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για εξέλιξη που θα έχει διάρκεια. Ετσι, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ παρότρυνε την Ουάσιγκτον να συνεχίσει τις προσπάθειες για τον έλεγχο του απειλητικού διπλού ελλείμματος της χώρας, του Δημοσίου και εκείνου του ισοζυγίου τρεχόντων λογαριασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή