Αρνείται να παραιτηθεί ο Αντόνιο Φάτζιο

Αρνείται να παραιτηθεί ο Αντόνιο Φάτζιο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Μέρα με την ημέρα βαθαίνει η κρίση, την οποία διέρχεται η Ιταλία με αφορμή το μέλλον του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αντόνιο Φάτζιο, ενώ και οι τελευταίοι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους. O ίδιος, πάντως, ο κ. Φάτζιο αρνείται να παραιτηθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σοβαρής σύγκρουσης θεσμών. Ωστόσο, ο διοικητής της Τραπέζης της Ιταλίας απώλεσε τα ερείσματά του. Επειτα από παρατεταμένη σιωπή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι τάχθηκε υπέρ όσων ζητούν την παραίτησή του, εφόσον αποδεικνύεται ότι ευνόησε τους εγχώριους επενδυτές εις βάρος των ξένων στη διαμάχη για την εξαγορά της τράπεζας Banca Antonveneta. O Ιταλός πρωθυπουργός ενστερνίστηκε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ντομένικο Σινίσκαλκο, ο οποίος είπε ότι ο κ. Φάτζιο πρέπει να παραιτηθεί λόγω των χειρισμών του στην διαδικασία εξαγοράς, οι οποίοι παρεμπόδισαν την προσφορά της ABN ΑΜRΟ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπερλουσκόνι τόνισε ότι πρόκειται για προσωπική άποψη του υπουργού, η οποία από πολλές πλευρές είναι δικαιολογημένη. Αντιστοίχως, διακριτικά υπέρ της παραίτησης τάχθηκε και η μέχρι πρότινος σύμμαχος του κεντρικού τραπεζίτη, η Λίγκα του Βορρά, ένα από τα κόμματα, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Εν τούτοις, ο Αντόνιο Φάτζιο με τη διά βίου θητεία στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας και χωρίς να αναφέρεται άμεσα στην κυβέρνηση, δεν πτοείται. Απλώς σχεδιάζει να παρακολουθήσει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ξεκινά μεθαύριο Παρασκευή στη Βρετανία.

Σημειωτέον ότι η κατάσταση τότε θα εκτραχυνθεί περαιτέρω και ενδεχομένως να λάβει και μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι στη σύνοδο θα συμμετέχει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ντομένικο Σινίσκαλκο.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση», σημειώνει ο βουλευτής Λουίτζι Γκρίλο. «Ποτέ ξανά στην ιστορία της Ιταλίας δεν απομακρύνθηκε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας από την κυβέρνηση. Πάντως, οποιαδήποτε κίνηση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για να αποσύρει επισήμως την υποστήριξή της προς τον Αντόνιο Φάτζιο πιθανώς να προκαλέσει μία πρωτοφανή θεσμική κρίση όχι μόνο εντός των συνόρων αλλά και εκτός. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) έχει επισημάνει ότι η οποιαδήποτε σπουδή εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης να απομακρύνει τον κεντρικό τραπεζίτη θα πλήξει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ιταλίας.

Οσο για τον πρόεδρο της EKT Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αυτός είχε δηλώσει ότι ο κ. Φάτζιο είναι ένας δικός τους άνθρωπος.

Μία από τις ήπιες εναλλακτικές, η οποία αναφέρθηκε και στον ιταλικό Τύπο, θα ήταν να πειστεί ο ίδιος ο κ. Φάτζιο να αποσυρθεί επί ένα εξάμηνο και στο διάστημα αυτό να αναλάβει καθήκοντα ο γενικός διευθυντής. Πάντως, ο κ. Σινίσκαλκο έχει προτείνει κάτι δραστικότερο· μία άνευ προηγουμένου θεσμική διαδικασία, η οποία θα έχει ως κατάληξη την ανάκληση της εντολής του κεντρικού τραπεζίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή