Αμυντικό σχέδιο κατά της Gas Natural

Αμυντικό σχέδιο κατά της Gas Natural

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμυντικό, στρατηγικό σχέδιο καταστρώνει τώρα με την βοήθεια των JP Morgan Chase, Deutsche Bank, Citigroup και Lehman Brothers -σύμφωνα με πηγές που διατήρησαν χθες την ανωνυμία τους-, ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός της Endesa, o οποίoς αποτελεί στόχο επιθετικής εξαγοράς από την μικρότερή της σε μέγεθος, αλλά επίσης ισπανική εταιρεία του κλάδου, Gas Natural. H τελευταία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να αποκτήσει την Endesa έναντι 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ρευστό και σε μετοχές, με στόχο τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στον κόσμο. H Endesa θεωρεί ότι η προσφορά αυτή δεν είναι μόνον επιθετική, αλλά και οικονομικώς ανεπαρκής.

Εκπρόσωπος της Endesa αρνήθηκε να σχολιάσει χθες την πιθανότητα υποβολής αντιπροσφοράς από την ιταλική Enel, με την οποία η ισπανική εταιρεία διατηρεί πάντως στενές σχέσεις. Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός της, όπως συμβαίνει σε κάθε παρόμοια περίπτωση, αναμένεται να… κυκλοφορήσουν πολλά ονόματα, που πιθανόν θα ενδιαφέρονται για την εξαγορά της Endesa και ο σχολιασμός φημών δεν είναι σκόπιμος. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικώς ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Πέδρο Σόλμπες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αντιτίθετο σε μία υποθετική προσφορά από ξένη εταιρεία, εφόσον η προσφορά αυτή θα ήταν καλύτερη από εκείνην της Gas Natural. O ίδιος εμφανίσθηκε, όμως, ιδιαίτερα προσεκτικός, συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο και ότι δεν είναι σωστό να σχολιάζει κανείς φήμες.

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει σε… ισπανικό έδαφος, με αφορμή την επιθετική προσφορά της Gas Natural για την Endesa έχει και γεωγραφικό -και όχι μόνον- ενδιαφέρον, καθώς φέρει για άλλη μία φορά αντίθετες τις πόλεις της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης. H τράπεζα La Caixa, η οποία εδρεύει στη Βαρκελώνη, είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας της Gas Natural και θεωρείται η κινητήριος δύναμη πίσω από την επιθετική πρόταση εξαγοράς της Endesa, η οποία διατηρεί την έδρα της στη Μαδρίτη και της οποίας ο σημαντικότερος μέτοχος είναι η ανταγωνίστρια της La Caixa, Caja Madrid. H προσφορά κατατίθεται σε μία περίοδο, κατά την οποία Καταλανοί πολιτικοί διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση της Μαδρίτης ένα σχέδιο για την εκχώρηση μεγαλύτερων δυνατοτήτων αυτονομίας από την κεντρική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο να δέχεται έντονες επικρίσεις από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση για τις ήπιες θέσεις της.

Η εφημερίδα El Mundo, η οποία ασπάζεται τις θέσεις τις αντιπολίτευσης, ότι η προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς έχει πολιτική υφή, με στόχο την ενίσχυση της δημοτικότητας των Σοσιαλιστών στην Καταλονία, ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η La Caixa προσέγγισε την Caja Madrid, προτείνοντας της να αποδεχθεί την προσφορά της για την Endesa με αντάλλαγμα την από κοινού διοίκηση/διαχείριση του ενεργειακού κολοσσού που θα προκύψει, εάν την εξαγοράσει η Gas Natural. Ωστόσο, και οι δύο τράπεζες διαψεύδουν το δημοσίευμα, ενώ η Caja Madrid επιμένει ότι είναι αντίθετη στο όλο εγχείρημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή