EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτική η τιμή του πετρελαίου στην διεθνή αγορά

Πτωτική ήταν η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά χθες, λόγω βελτίωσης της ενεργειακής υποδομής των ΗΠΑ από τις επιδράσεις του τυφώνα «Κατρίνα», αλλά οι ανησυχίες σχετικά με τον εφοδιασμό της αγοράς παραμένουν. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου τύπου «Brent» είχε διαμορφωθεί στις 3 το απόγευμα τοπική ώρα στα 64,38 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια παροδόσεως Οκτωβρίου, σημειώνοντας πτώση κατά 29 σεντς. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε πτώση κατά 21 σεντς στα 65,75 δολάρια το βαρέλι. Εν τω μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ενεργείας ανακοίνωσε ότι θα επιμηκύνει χρονικώς το πρόγραμμά της για στήριξη της αγοράς, με 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως πέραν των 30 ημερών που έχει αρχικώς εξαγγείλει, εάν παρατηρηθεί στις ΗΠΑ έλλειψη βενζίνης. Βάσει του προγράμματος αυτού η εν λόγω υπηρεσία διαθέτει επί 30 ημέρες από τα αποθέματα των χωρών-μελών της 700.000 βαρέλια ημερησίως προϊόντα διϋλύσεως πετρελαίου και 1,3 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως.

Τετραπλασιασμός κερδών

Τετραπλασιάσθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα κέρδη της αμυντικής βιομηχανίας BAE Systems, λόγω της ανόδου των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, αεροσκαφών τύπου «Eurofighters» και εκπαιδευτικών αεριοθούμενων «Hawk». Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν περαιτέρω καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αγόρασαν περισσότερα αεροσκάφη Airbus. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της BAE Systems, της μεγαλύτερης αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης, αυξήθηκαν την προαναφερθείσα περίοδο στα 317 εκατομμύρια στερλίνες ή κατά 10,8 πένες ανά μετοχή, από 69 εκατομμύρια στερλίνες ή κατά 7,4 πένες ανά μετοχή το πρώτο εξάμηνο του 2004, με δαπάνες όμως 189 εκατομμυρίων στερλινών για την αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της. Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται η έδρα της επιχειρήσεως, ο διευθύνων σύμβουλος της BAE Systems Μάικ Τέρνερ ανέφερε ότι οι πωλήσεις της το πρώτο εξάμηνο φέτος σημείωσαν άνοδο κατά 14% στα 6,77 δισεκατομμύρια στερλίνες. Ως αποτέλεσμα της αισθητής αυξήσεως της κερδοφορίας της η τιμή της μετοχής της BAE Systems, σημείωσε χθες άνοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατά 8,75 πένες ή κατά 2,7% και έκλεισε στις 339 πένες.

Ανοδος κερδοφορίας

Η Crdit Agricole, η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής τραπεζικής της Γαλλίας, ανακοίνωσε χθες ότι τα καθαρά κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο εφέτος σημείωσε άνοδο ξεπερνώντας τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων και διευκρίνισε ότι είναι σε καλή οικονομική θέση έναντι των μελλοντικών εξελίξεων. Αποτέλεσμα της ανόδου της κερδοφορίας της είναι η χθεσινή άνοδος της τιμής της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Σύμφωνα με ανακοινωθέν, τα καθαρά της κέρδη το δεύτερο τρίμηνο εφέτος αυξήθηκαν κατά 22,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι και έφθασαν τα 960 εκατ. ευρώ. Το γεγονός οφείλεται στην ανοδική πορεία των πωλήσεών της και στη βελτίωση της οικονομικής αποδόσεως των θυγατρικών της στο εξωτερικό. H τιμή της μετοχής της Crdit Agricole σημείωσε άνοδο στο χρηματιστήριο του Παρισιού χθες κατά 7,2% και έφθασε τα 24,01 ευρώ.

Κοντά στην εξαγορά του 30%

H ολλανδική τράπεζα ABN Amro είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσει μερίδιο πλειοψηφίας στην ιταλική τράπεζα Banca Antonveneta εντός μιας εβδομάδος μέσω της εξαγοράς του 30% της τράπεζας Banca Pop Italiana. Την είδηση ανέφερε χθες η ολλανδική οικονομική ημερησία «Het Financieele Dagblad» επικαλούμενη επίσημες ιταλικές πηγές τις οποίες απέφυγε να κατονομάσει. H Pop Italiana, ανακοίνωσε αργά προχθές ότι δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση περί πώλησης του 30% των μετοχών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή