H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H περίφημη «Φαιά Βίβλος» όπως αποκαλείται το Beige Book της FED, δηλαδή η έκθεση για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, περιείχε ζωηρότερα χρώματα που ενεθάρρυναν τους επενδυτές, επισημαίνοντας ότι η επιχειρηματική Αμερική έδειξε τις δυνάμεις της! H «θερμή» αυτή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας που απεικονίσθηκε από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), υφαίνει το σενάριο της αισιοδοξίας για μια ακμάζουσα οικονομία που μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς των επιπτώσεων του κυκλώνα «Κατρίνα». Οι επενδυτές αμέσως έκαναν ανάρπαστες τις μετοχές στη Wall Street, ήδη ικανοποιημένοι από τη βουτιά του πετρελαίου και της βενζίνης.

Επίσης, η Wall αισιοδοξεί ότι θα βγει ωφελημένη από την ανοικοδόμηση της απάνθρωπα πληγείσης περιοχής, διότι θα δοθεί ώθηση στην οικονομία και από το ενδεχόμενο μιας γενναιόδωρης συμπεριφοράς του Αλαν Γκρίνσπαν με τον τερματισμό του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Οι φόβοι ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα αντέξει στο παρατεταμένο ενεργειακό σοκ που επιβαρύνεται και από τις παρενέργειες της «Κατρίνα», έχουν προκαλέσει τα σενάρια πως ανατρέπεται η τρέχουσα νομισματική πολιτική! Δηλαδή, η στρατηγική του Αλαν Γκρίνσπαν που εδράζεται στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων με σταδιακές μικρές κινήσεις μεγέθους 25 μονάδων βάσης.

Η τιμή του αργού πετρελαίου συνέχισε την πτώση της χθες και έκλεισε στα 64,40 δολάρια ανά βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Τώρα, η πτώση των τιμών του αργού από το τελευταίο ρεκόρ ανόδου στα 70,85 δολάρια την εφιαλτική Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, που χτυπήθηκε ανηλεώς η Νέα Ορλεάνη από τον κυκλώνα «Κατρίνα», είναι σημαντική. Τόσο ο δείκτης Dow Jones των μετοχών blue chips των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και ο Standard & Poor’s 500, που περιλαμβάνει τις πολύτιμες μετοχές των 500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, συνέχισαν το προχθεσινό ράλι. Το δολάριο, επίσης, ανέκαμψε στα 1,2410 έναντι του ευρώ.

Οπως, σημειώνεται στη «Φαιά Βίβλο», «οι ρυθμοί οικονομικής δραστηριότητας επιταχύνθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν, η αγορά εργασίας βελτιώνεται και η αγορά κατοικίας αποθερμαίνεται!!!». Οντως, είναι ελπιδοφόρα η αποθέρμανση της αγοράς κατοικίας καθώς σημειώθηκε ελαφρά υποχώρηση των τιμών των ακινήτων στις «καυτές» περιοχές.

Είναι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας που αμβλύνει τους δισταγμούς τους και ωθεί τους επιχειρηματίες να προβούν σε επενδύσεις. Την αισιοδοξία που εκφράζεται από αυτούς που διευθύνουν τους αμερικανικούς πολυεθνικούς κολοσσούς, τη συμμερίζεται και ο Αλαν Γκρίνσπαν. Παρά το υψηλό ενεργειακό κόστος, η οικονομία κινείται με αρκετά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, η αύξηση της παραγωγικότητας συνεχίζεται ικανοποιητικά. Τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων που απογειώθηκαν σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών ετών, είναι το εντυπωσιακό στοιχείο που ωθεί στην εντυπωσιακή αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στις ΗΠΑ.

Η σπουδαία αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων, η υψηλή κερδοφορία των επιχειρηματικών πολυεθνικών κολοσσών και των αμερικανικών τραπεζών, η δυναμική επέκταση της αμερικανικής βιομηχανίας, καταγράφονται συνεχώς. Οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν έχουν σταματήσει να αισιοδοξούν για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας τους και απασχολούνται με την προσφιλή τους συνήθεια. Και με την καταναλωτική συμπεριφορά τους διασκεδάζουν τις ανησυχίες που απορρέουν από το υψηλό ενεργειακό κόστος στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Για το τέλος του 2005, οι προβλέψεις των 22 κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών για τα αμερικανικά επιτόκια ποικίλλουν από το χαμηλό 3,5% έως και το υψηλό 4,25%. Και ο μέσος όρος προεξοφλεί ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα τερματίσουν στο 4,0%. Να επισημανθεί ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διαβλέπει την ανάγκη για συνεχείς αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων, με βραδύτερους ρυθμούς! Ενώ τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα επί οχτώ χρόνια και ο ΟΟΣΑ προτρέπει να παραμείνουν έτσι. Για τα επιτόκια της Ευρωζώνης ο ΟΟΣΑ, ενώ τον Μάιο είχε ζητήσει να μειωθούν στο 1,5%, τώρα το αναίρεσε!!! Αλλά επισημαίνει να μην αυξηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή