Πετρέλαιο και τυφώνας, απειλές για παγκόσμια οικονομία

Πετρέλαιο και τυφώνας, απειλές για παγκόσμια οικονομία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή θεωρεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοσιχίκο Φουκούι, τον κίνδυνο που θέτει για την παγκόσμια οικονομία η διαρκής άνοδος των τιμών του «μαύρου χρυσού», ιδιαίτερα όπως διαμορφώθηκε μετά το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα» από τον Κόλπο του Μεξικού. Οπως τόνισε χθες ο αξιωματούχος, «η αμερικανική και η κινεζική οικονομία αναπτύσσονται με υγιείς ρυθμούς. Ομως, αυτό που κανείς δεν προέβλεψε ήταν η παρατεταμένη άνοδος των πετρελαϊκών τιμών, η οποία έχει ενισχύσει το κλίμα αβεβαιότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Φουκούι, οι επιπτώσεις του τυφώνα θα πρέπει να τεθούν υπό αυστηρή παρακολούθηση, καθώς συνδέονται στενά με την πορεία των τιμών. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του αργού υπερέβησαν τα 70 δολάρια το βαρέλι, τις πρώτες ημέρες μετά τον τυφώνα, ο οποίος προκάλεσε μεταξύ όλων των άλλων καταστροφές στις εγκαταστάσεις άντλησης και διύλισης των ΗΠΑ. O αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιδείνωσης του κλίματος στην οικονομία των ΗΠΑ λόγω του τυφώνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, την κατανάλωση και την αγορά ακινήτων, με αφορμή την αύξηση των τιμών της βενζίνης. Οπως, δε, τόνισε χαρακτηριστικά, «αν η πορεία αυτών των στοιχείων αντιστραφεί, η εξέλιξη θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία».

Ο κ. Φουκούι υποστήριξε επίσης ότι προσοχής χρήζει και η πιθανότητα οικονομικής κάμψης, ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων και οι προοπτικές των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Ωστόσο, ο αξιωματούχος συμφώνησε με την άποψη ότι η τρέχουσα εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών διαφέρει από τις προηγούμενες, όταν η άνοδος είχε πυροδοτήσει παγκόσμια οικονομική ύφεση και υπερπληθωρισμό. Οπως έχει διατυπωθεί επανειλημμένως, η τρέχουσα αύξηση των τιμών πυροδοτείται περισσότερο από τη ζήτηση και λιγότερο από τις ελλείψεις στην προσφορά, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν έχουν επαληθευθεί.

Οσο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, ο κ. Φουκούι θεωρεί πως το κλίμα που επικρατεί είναι εκείνο της ανάπτυξης που στηρίζεται τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική ζήτηση, συνεπώς υπάρχει χρονικό περιθώριο για αποτίμηση των συνθηκών.

Ο Ιάπωνας αξιωματούχος, πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των «Επτά» πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τις ετήσιες συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή