H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευτυχώς… H τακτική συνάντηση της οικονομικής ηγεσίας του Ομίλου των Επτά -G7- πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες, δεν θα απασχοληθεί αυτή τη φορά με το προσφιλές θέμα των τελευταίων δύο ετών που είχε αναγάγει σε μείζον πρόβλημα την ανάγκη για «ευελιξία» στις συναλλαγματικές ισοτιμίες της Ασίας. Ηδη φρόντισε η Κίνα να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση καταργώντας το καθεστώς σύνδεσης γουάν/δολαρίου.

Το ξεκλείδωμα του γουάν από το δολάριο είναι γεγονός από τις 21 Ιουλίου, καθώς η Κίνα εγκατέλειψε την από δεκαετίας σταθερή σύνδεση του εθνικού της νομίσματος με το αμερικανικό νόμισμα. Το νόμισμα της Κίνας που ήταν προσδεδεμένο από το 1995 με το δολάριο στην ισοτιμία των 8,28 γουάν ανά δολάριο, καθορίστηκε στη νέα κεντρική ισοτιμία των 8,11 γουάν ανά δολάριο, που σημαίνει μικρή ανατίμηση κατά 2,1%. Το νέο συναλλαγματικό καθεστώς της «ελεγχόμενης διακύμανσης» που εφαρμόζει πλέον το Πεκίνο, προσδένει το γουάν σε ένα καλάθι νομισμάτων και καθιερώνει μια ιδιαίτερα μικρή διακύμανση +/- 0,3% του γουάν έναντι του δολαρίου, επί ημερησίας βάσεως, με βάση το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας.

Τώρα οι Επτά πρέπει να αλλάξουν το προσφιλές μότο της Φλόριντα που επί δύο χρόνια επαναλάμβανε την πάγια άποψη του G7 ότι δεν είναι «ευπρόσδεκτες» οι ακραίες ταλαντώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι βίαιες νομισματικές κινήσεις που προκαλούν κραδασμούς στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το μότο αυτό εκφράστηκε στο ανακοινωθέν του G7, που εκδόθηκε στη Φλόριντα των ΗΠΑ στις 7 Φεβρουαρίου του 2004. Με το ανακοινωθέν εκείνο το G7 καλούσε τις χώρες των οποίων τα νομίσματα στερούνται «flexibility» (δηλαδή δεν κυμαίνονται ελεύθερα), να αλλάξουν πολιτική, φωτογραφίζοντας ξανά και ξανά κυρίως την Κίνα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο ανακοινωθέν του G7, της 20ής Σεπτεμβρίου 2003 στο Ντουμπάι, γινόταν για πρώτη φορά αναφορά στην ανάγκη για «flexibility» στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τότε το G7 καλούσε εμμέσως πλην σαφώς το Πεκίνο να καταργήσει σταδιακά το νομισματικό καθεστώς της πρόσδεσης αμερικανικού δολαρίου/γουάν, ώστε να αφεθεί ελεύθερη η διακύμανση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου με στόχο το κινεζικό νόμισμα να ανατιμηθεί από την ιδιαίτερα χαμηλή ισοτιμία του έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, οι δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, γνωστοί σφοδροί πολέμιοι του Πεκίνου, κραυγάζουν ότι η μικρή ανατίμηση κατά 2,1% του γουάν αποτελεί εμπαιγμό… Προειδοποιούν την κυβέρνηση Μπους να υιοθετήσει «σκληρότερη γραμμή» κατά της Κίνας στο κρίσιμο θέμα της συναλλαγματικής πολιτικής και απειλούν το Πεκίνο ότι θα προωθήσουν νομοθεσία με βαρείς δασμούς κατά των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ. O Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσαρλς Σούμερ και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο που έχουν καταρτίσει, με το οποίο επιβάλλονται δασμοί ύψους 27,5% εν είδει τιμωρίας σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, θα κατατεθεί για ψηφοφορία στη Γερουσία τον Οκτώβριο αν η Κίνα δεν προχωρήσει μέχρι τότε σε περαιτέρω ενέργειες ανατίμησης του γουάν. «Μόνο αν οι ανατιμήσεις του γουάν συνεχισθούν εντός του Σεπτεμβρίου και του υπόλοιπου έτους, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Κίνα κάνει μια σημαντική προσπάθεια μεταρρύθμισης της συναλλαγματικής πολικής της με βάση τους διεθνείς κανόνες», δήλωσαν από κοινού.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ουάσιγκτον, είχε απαιτήσει από το Πεκίνο ανατίμηση του γουάν τουλάχιστον κατά 10%. Ενώ οι Αμερικανοί βιομηχάνοι και αρκετοί πολιτικοί του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι το γουάν πρέπει να ανατιμηθεί έως και 40%(!!!) έναντι του δολαρίου. Αντίθετα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δηλαδή η κεντρική τράπεζα της χώρας, έσπευσε με ανακοινωθέν να παγώσει τις προσδοκίες περί «νέας ανατίμησης» του γουάν με στόχο να αποτρέψει τις μαζικές εισροές του κερδοσκοπικού χρήματος!!! Συγκεκριμένα, διέψευσε τις ελπίδες των Αμερικανών και τα σενάρια των ξένων μίντια και αναλυτών ότι η μικρή κατά 2,1% ανατίμηση του γουάν αποτελεί το «πρώτο βήμα« περαιτέρω ανατιμήσεων δηλώνοντας ότι η νέα κεντρική ισοτιμία δεν θα αναπροσαρμοστεί στο ορατό μέλλον.

Πάντως, η αποσύνδεση των δύο νομισμάτων δεν είναι ακόμη αρεστή στην Ουάσιγκτον. Για το ιδιαίτερα περίπλοκο αυτό θέμα και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι μόνο συντρίμμια θα μπορούσαν να προκληθούν στην περίπτωση μιας εμπορικής σύγκρουσης, που απεφεύχθει με τον σπουδαίο ελιγμό εκ μέρους του Πεκίνου. Ωστόσο, η σύνδεση των δύο νομισμάτων είχε δώσει στα κινεζικά προϊόντα τη δυνατότητα να διοχετεύονται στις αγορές της Αμερικής σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές καθώς το δολάριο εξασθενούσε συνεχώς τα τελευταία τρία έτη. Ομως η επιβολή δασμών στις κινεζικές εισαγωγές δεν θα επιλύσει το δεινό πρόβλημα των εμπορικών ανισορροπιών, ούτε θα προστατεύσει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας, αντίθετα, αποτελεί απειλή για το αμερικανικό βιοτικό επίπεδο. Ούτε υπάρχει και αξιόπιστη ένδειξη ότι ένα ακριβότερο γουάν θα δώσει ώθηση στην αμερικανική βιομηχανική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή