«Κατρίνα»: σε επαγρύπνηση η EKT

«Κατρίνα»: σε επαγρύπνηση η EKT

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά το πώς διαμορφώνεται το οικονομικό τοπίο μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Κατρίνα», καθώς παράλληλα παρατηρείται αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, ανακοίνωσε, χθες, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Αξελ Βέμπερ. Ωστόσο, ο κ. Βέμπερ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δεν άφησε καμία υπόνοια για το εάν η EKT είναι διατεθειμένη στο άμεσο μέλλον να εγκαταλείψει την πολιτική των σταθερών επιτοκίων αλλά τα σχόλιά του επιβεβαίωσαν υποψίες για αύξηση παρά για μείωση των επιτοκίων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η EKT έχει διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο 2% από τον Ιούνιο του 2003.

O κ. Βέμπερ αρνήθηκε να αναφερθεί για μια ακόμη φορά σε προηγούμενες δηλώσεις του σ’ ό,τι αφορά την προδιάθεση της EKT στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι σε κάθε συνάντηση εξετάζονται αναλυτικά τα τελευταία οικονομικά δεδομένα. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε στο πλαίσιο της τελευταίας επίσκεψής του στο Λονδίνο ότι «οι μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτώνται από την αξιολόγηση της οικονομίας, συνολικά».

Οπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές, το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα» από τον κόλπο του Μεξικού αναμένεται να αναχαιτίσει τον ρυθμό ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία. Ηδη, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί προκαλώντας μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας, μια εξέλιξη που ήδη τροφοδοτεί πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ως εκ τούτου, οι οικονομολόγοι πιθανολογούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα παύσει την άσκηση μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στο υπόλοιπο του 2005.

Οταν ο κ. Βέμπερ ερωτήθηκε για τις επιπτώσεις του κλίματος αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από τον τυφώνα «Κατρίνα» -ήτοι της μεγαλύτερης φυσικής καταστροφής των ΗΠΑ μετά τον σεισμό του Σαν Φρανσίσκο, το 1906- στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, εκείνος απάντησε ότι η EKT βρίσκεται σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση. «Στην επόμενη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα γεγονότα αυτά και τις πιθανές μεταβολές που θα επιφέρουν στο οικονομικό περιβάλλον», δήλωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Σημειωτέον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι συνέπειες του τυφώνα «Κατρίνα» θα προκαλέσουν μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην E.E. αλλά όχι σε ανησυχητικό βαθμό. Στο πλαίσιο της προαναφερόμενης συνέντευξης του κ. Βέμπερ, ο ίδιος τόνισε ότι προβλέπει μια υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες σήμερα κυμαίνονται στα 65 δολάρια το βαρέλι. Οι επιπτώσεις που θα υποστεί η Ευρωζώνη θα υφίστανται τα επόμενα ένα με δύο τρίμηνα. Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της E.E. πρόκειται να συζητήσουν το θέμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου στη σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα και το Σάββατο στο Μάντσεστερ της Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή