ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν οι παραδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων ανατρέπονται

Οι παραδόσεις ανατρέπονται καμιά φορά ακόμα και στον κόσμο των οικονομικών, με την αγορά κρατικών ομολόγων να αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα και στις δυο ακτές του Ατλαντικού. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αγοράς και, παράλληλα, φοβούνται οι επενδυτές, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων αυτήν την εβδομάδα κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες των βραχυπρόθεσμων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η κατεύθυνση της «παραδοσιακής» κεκλιμένης ανοδικής καμπύλης μεταξύ των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων ομολόγων μπορεί να αντιστραφεί. Αναλυτικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα κυριάρχησε ανησυχία στην αγορά των ομολόγων, καθώς η απόδοση του τριετούς αμερικανικού ομολόγου ήταν χαμηλότερη αυτής του διετούς όταν δημοσιεύτηκαν στοιχεία που έθεταν υπό αμφισβήτηση την υποκινούμενη από τις ΗΠΑ ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας. «Παρ’ ολίγο. Λίγο πριν υπάρξει μια «απότομη προσγείωση, οι αποδόσεις απογειώθηκαν», σχολίασε ο Αντριου Μπόσονγουερθ, αντιπρόεδρος του αμερικανικού ομολογιακού κεφαλαίου PIMCO στη Γερμανία. Το ερώτημα είναι εάν η κεκλιμένη ανοδική καμπύλη ευθυγραμμίζεται ή εάν υπάρχει προοπτική αντιστροφής της. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, το δεκαετές ομόλογο παρουσίαζει απόδοση υψηλότερη εκείνης του διετούς ομολόγου κατά λιγότερο από μια ποσοστιαία μονάδα, υποδεικνύοντας ότι η καμπύλη ευθυγραμμίζεται. Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων είναι κατά 30 μονάδες βάσης συγκριτικά με αυτές των αντίστοιχων διετών ομολόγων. Ωστόσο, η PIMCO εκτιμά ότι η τάση ευθυγράμμισης μπορεί και να εξαντλείται, εν μέρει, γιατί ο τυφώνας «Κατρίνα» και άλλοι παράγοντες ενδεχομένως να αναγκάσουν την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να θέσει σε αναστολή την άσκηση μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Ηedge funds: Ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης

Η συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) είναι ένας από τους βασικούς λόγους που τα κέρδη τους έχουν παρουσιάσει τους τελευταίους μηνες πτώση, επεσήμανε επενδυτής του κλάδου στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Φυσικά, κάτι τέτοιο συνεπάγεται αυξημένες αμοιβές για τους διαχειριστές των εν λόγω κεφαλαίων, καθώς η προμήθειά τους ανέρχεται στο 1% με 2% επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων όπως και στο 20% της απόδοσης. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση των hedge funds οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων ενός κλάδου που αποτιμάται στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. «Υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, ενώ ορισμένοι διαχειριστές που έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια δεν είναι τόσο πεπειραμένοι όσο εκείνοι που εξ αρχής ενασχολούνταν με τον κλάδο», δήλωσε ο Μαρκ Γιούσκο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chapter Hill.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή