VIIV: νέα πλατφόρμα επεξεργαστών της Intel

VIIV: νέα πλατφόρμα επεξεργαστών της Intel

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περαιτέρω προώθηση στην παγκόσμια αγορά της κατηγορίας των υπολογιστών ψυχαγωγίας (Entertainment PCs), φιλοδοξεί να πετύχει η Intel, κάτι που φάνηκε και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις, που συνόδευσαν το πρόσφατο Intel Development Forum (IDF), που διεξήχθη στο Σαν Φρανσίσκο. H εταιρεία, διά στόματος του κ. Ντόναλντ Μακντόναλντ, αντιπρόεδρο και επικεφαλής του τομέα οικιακής ψυχαγωγίας (Digital Home), αποκάλυψε ότι θα λανσάρει μία νέα κατηγορία επεξεργαστών και υπολογιστών με το σήμα VIIV, που θα εφοδιάζουν αποκλειστικά τους υπολογιστές ψυχαγωγίας από το πρώτο τρίμηνο του 2006. Στόχος είναι η καλύτερη διαχείριση ψηφιακών αρχείων βίντεο και μουσικής, η δυνατότητα των χρηστών να μοιράζονται το περιεχόμενο αυτό μέσω δικτύων και φυσικά η ευκολία χρήσης του υπολογιστή.

«Οδηγό» στο νέο αυτό εγχείρημα της Intel αποτελεί η επιτυχία των Centrino για φορητούς υπολογιστές, μιας πλατφόρμας δηλαδή, που εκτός από τον επεξεργαστή (στην περίπτωση των Centrino, οι Pentium M), περιλαμβάνει ένα συνοδευτικό τσίπσετ για τη διαχείριση της μνήμης και των γραφικών και ασύρματες τεχνολογίες Wi-Fi και Bluetooth. Ελπίζοντας στη συνέχεια της επιτυχίας, η Intel ανέπτυξε την πλατφόρμα VIIV, όπου εκτός από τον επεξεργαστή, ο οποίος μάλιστα θα είναι διπλού πυρήνα (dual core), περιλαμβάνει επίσης ένα τσίπσετ κι έναν διαχειριστή δικτύου (network controller). Στο πλαίσιο αυτό, ανώτατα στελέχη παρουσίασαν τον Golden Gate, τον πρώτο υπολογιστή της πλατφόρμας VIIV, ο οποίος μπορεί να αναπαράγει βίντεο ποιότητας υψηλής ευκρίνειας (High Definition) και να απεικονίζει εικόνες παιχνιδιών, παραπλήσιες των πραγματικών. Βασισμένος στην επόμενη γενιά επεξεργαστών διπλού πυρήνα της εταιρείας, με την επωνυμία Yonah, ο Golden Gate, μπορεί να χωρά μέσα σε οποιοδήποτε έπιπλο τηλεόρασης. Προκειμένου να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, ο Golden Gate αποτελεί απλώς ένα πρωτότυπο, από το οποίο μπορούν να αντλήσουν ιδέες οι κατασκευαστές υπολογιστών, που θα θελήσουν να λανσάρουν προϊόντα με βάση την πλατφόρμα VΙΙV.

Προκειμένου δε να μετουσιώσει σε πράξη τα λόγια περί ευκολίας στη χρήση, η πλατφόρμα των VIIV θα μπορεί να κάνει αυτόματη κωδικοποίηση αρχείων, διασφαλίζοντας ότι τα αρχεία μουσικής ή βίντεο, που έχουν κωδικοποιηθεί σε κάποια μορφή (π.χ. WMA, MPEG2 κ.ο.κ.) θα μεταφράζονται σε κάποιο είδος αρχείου, που θα μπορεί να διαχειριστεί ο υπολογιστής του χρήστη. Αυτή η διαδικασία θα επιτυγχάνεται χωρίς την παρέμβαση του τελευταίου. Αλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του VIIV θα είναι η άμεση ενεργοποίηση και διακοπή της λειτουργίας του υπολογιστή, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτικών συσκευών, π.χ. στα DVD.

Μέχρι σήμερα, ο διαχωρισμός των υπολογιστών ψυχαγωγίας (EPCs) από τους υπόλοιπους υπολογιστές, δεν έχει γίνει με σαφή τρόπο, μπερδεύοντας συχνά το καταναλωτικό κοινό. Με την πλατφόρμα VIIV, η Intel φιλοδοξεί να διαλύσει το νεφελώδες τοπίο, προσθέτοντας στους εν λόγω υπολογιστές και το σχετικό αυτοκόλλητο λογότυπο. Τα EPCs χρησιμοποιούν συνήθως το λειτουργικό σύστημα Windows XP Media Center Edition 2005. Το λειτουργικό ξεχωρίζει για την εμφάνιση στην οθόνη της τηλεόρασης επιμέρους δυνατοτήτων, με τη συνοδεία χαρακτηριστικών εντολών, όπως My Music, My Pictures και My TV. Οι εντολές είναι μεγάλου μεγέθους, ώστε να είναι ευανάγνωστες, καθώς συνήθως ο χρήστης βρίσκεται σε κάποια απόσταση, όταν λειτουργεί τον υπολογιστή στο σαλόνι.

Με τη βοήθεια του EPC, το οποίο υιοθετεί μία εντελώς διαφορετική σχεδίαση (ξεχάστε πλέον τα διάφορα tower) και συνδέεται με την τηλεόραση, οι χρήστες μπορούν να μαγνητοσκοπούν τηλεοπτικά προγράμματα, να ακούνε μουσική ή να βλέπουν ταινίες DVD. Ετσι, η Intel επιδιώκει να μεταστρέψει ένα μέρος της αγοράς προς την αντίληψη, ότι ο υπολογιστής μπορεί πλέον να διεκδικήσει επάξια τον ρόλο του στο σαλόνι μας, λειτουργώντας (με τη βοήθεια και της ασύρματης τεχνολογίας) ως ένας κόμβος διαχείρισης των αρχείων πολυμέσων του κάθε χρήστη.

Η πλατφόρμα του Golden Gate, όμως, φαίνεται πως θα είναι μόνο η αρχή για την Intel, καθώς στην ομιλία στο IDF, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Πολ Οτελίνι, έκανε λόγο και για άλλη μία κατηγορία υπολογιστών, που εκτιμά ότι σύντομα θα δημιουργηθεί. Πρόκειται για τα λεγόμενα «Handtop PC», τα οποία θα ζυγίζουν λιγότερο από μισό κιλό και θα απαιτούν επεξεργαστική ισχύ μικρότερη του ενός watt. Αυτό θα καταστεί εφικτό με την ωρίμαση των επερχόμενων προϊόντων χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος. Προτού πάντως φτάσουμε στη δημιουργία των πρώτων Handtop PC, ας δούμε τι ετοιμάζει η Intel για το 2006. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, όλοι οι νέοι επεξεργαστές θα είναι πλέον κατασκευασμένοι με την τεχνολογία των 65-nanometer. Παράλληλα, όμως, η Intel έχει σε εξέλιξη περισσότερα από δέκα προϊόντα επεξεργαστών, που περιλαμβάνουν τέσσερις (quad-core) ή και περισσότερους πυρήνες ανά τσιπ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή