Δύο μεγάλες εξαγορές από EBay και Oracle στον αμερικανικό κλάδο τεχνολογίας

Δύο μεγάλες εξαγορές από EBay και Oracle στον αμερικανικό κλάδο τεχνολογίας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μεγάλες συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν χθες, στον ευρύτερο αμερικανικό κλάδο τεχνολογίας. Κατ’ αρχήν αναφερόμαστε στην εξαγορά της εταιρείας τηλεφωνίας μέσω του Διαδικτύου Skype από τον διαδικτυακό τόπο δημοπρασιών EBay, έναντι 4,1 δισ. δολαρίων, μια κίνηση που διευρύνει την εμβέλεια των πελατών στη συμμετοχή τους σε δημοπρασίες που συντελούνται μέσω του Internet. H δεύτερη συμφωνία είναι μια ακόμη εξαγορά και ειδικότερα της εταιρείας πληροφορικής Sieble Systems από την ανταγωνίστρια Oracle Corp., μια συμφωνία που αποτιμά την τελευταία στα 5,85 δισ. δολάρια και καθιστά τη δεύτερη την κορυφαία εταιρεία του κλάδου.

Αναλυτικότερα, η Oracle συμφώνησε στην εξαγορά της Sieble έναντι 10,66, ανά μετοχή, καταβάλλοντας ουσιαστικά 16,8% πάνω από την τιμή κλεισίματος της τελευταίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής. H εν λόγω συμφωνία αποτιμάται στα 3,61 δισ. δολάρια, μη συμπεριλαμβανομένων των διαθέσιμων σε ρευστό της Sieble της τάξεως των 2,24 δισ. δολαρίων.

Η Sieble αναβαθμίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στην κορυφαία εταιρεία λογισμικού διαχείρισης πελατών, αν και τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός που προέρχεται από παλαιότερες αλλά και νέες εταιρείες του κλάδου πληροφορικής έχει οδηγήσει σε απώλειες την τιμή της μετοχής της. Μάλιστα, εδώ και καιρό οι αναλυτές της αγοράς έχουν προεξοφλήσει την εξαγορά της από μια εταιρεία του βεληνεκούς της Oracle. H Oracle είναι ήδη η μεγαλύτερη κατασκευάστρια βάσεων δεδομένων, ενώ με αυτήν την κίνηση αποκτά και την πρωτοκαθεδρία στον τομέα του λογισμικού διαχείρισης πελατών.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Oracle ολοκλήρωσε νωρίτερα φέτος την εξαγορά μιας ακόμη ανταγωνίστριας, και συγκεκριμένα της PeopleSoft, σε μια απόπειρα να αποδυναμώσει τη θέση της γερμανικής Sap στην αγορά λογισμικού εταιρικής εφαρμογής, όπως είναι η καταγραφή των αποθεμάτων μιας επιχείρησης. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Oracle Λάρι Ελισον είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι η Oracle δεν θα πραγματοποιήσει άλλη εξαγορά μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή της PeopleSoft. H τιμή της μετοχής της Sieble σημείωσε χθες άνοδο μεγαλύτερη του 13%, ενώ αυτή της Oracle υποχώρησε κατά 1,7% όταν αυτή της ανταγωνίστριας SAP ενισχυόταν κατά 1,7%.

Εν τω μεταξύ, η εξαγορά της Skype από την EBay αναμένεται να διευκολύνει τις συναλλαγές πελατών, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν ή χαμηλού κόστους διεθνών κλήσεων μέσω του Διαδικτύου. H Skype αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει η EBay στη δεκαετή πορεία της εταιρείας. O Ρατζίβ Ντούτα, οικονομικός διευθυντής της EBay συσχέτισε την εξαγορά της Skype με αυτή της εταιρείας πληρωμών μέσω του Διαδικτύου PayPal που πραγματοποίησε το 2002, η οποία την κατέστησε την κορυφαία εταιρεία πληρωμών στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τότε η συμφωνία αυτή είχε αποδοκιμαστεί από τους παρατηρητές του κλάδου, καθώς εκτιμούσαν ότι η EBay σχεδίαζε την είσοδό της στην αγορά της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Οταν ο κ. Ντούτα ερωτήθηκε για το εάν η EBay σκοπεύει με την εξαγορά της Skype να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, εκείνος απάντησε ότι «τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια». Αξίζει να τονίσουμε ότι η Skype παρέχει υπηρεσίες φωνής μέσω του Διαδικτύου σε ένα πελατολόγιο 54 εκατομμυρίων ατόμων και εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέσα σε ένα έτος.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η EBay θα καταβάλει σε ρευστό 1,3 δισ. δολάρια και ακόμα 1,3 δισ. δολάρια μέσω ανταλλαγής μετοχών. Παράλληλα, έχει δεσμευτεί με την καταβολή 1,5 δισ. δολαρίων την περίοδο 2008-09 υπό τον όρο ότι θα επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι, αυξάνοντας τη συνολική αξία της συμφωνίας στα 4,1 δισ. δολάρια.

Η Skype εκτιμά ότι ο τζίρος της θα ανέλθει φέτος στα 60 εκατομμύρια δολάρια και μέσα στο 2006 θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή