Φόβοι για ενίσχυση πληθωριστικών πιέσεων

Φόβοι για ενίσχυση πληθωριστικών πιέσεων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου θα έχει σαν αποτέλεσμα μια επιβράδυνση του ρυθμού της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και μια ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, γι’ αυτό και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να καιροφυλακτούν για να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, εκπροσωπώντας τις κεντρικές τράπεζες των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος της συνάντησής τους στη Βασιλεία της Ελβετίας. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μετά την εν λόγω συνάντηση στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι «το μαθηματικό αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου θα είναι ένας χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης και ένα υψηλότερο επίπεδο γενικού πληθωρισμού».

Συμφωνία τραπεζιτών

Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, στη συνάντηση επικράτησε γενική συμφωνία ως προς την αναγκαιότητα να διατηρήσουν οι κεντρικές τράπεζες σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αλλά και συναίνεση για την ανάληψη πρωτοβουλίας από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας με σκοπό να διασφαλισθεί περισσότερη διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου. Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να αναφερθεί στις επιπτώσεις του τυφώνα «Κατρίνα» που υπογράμμισε ότι θα μειώσουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το 1/3, κυρίως σε ό,τι αφορά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ δυναμική «και θα ανακάμψει μετά τον άμεσο αρνητικό αντίκτυπο». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάντως, έχει προσφάτως επαναλάβει την πρόβλεψή του για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη άνω του 4% το τρέχον και το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, οι εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών συζήτησαν το θέμα των χαμηλών επιπέδων, στα οποία βρίσκονται τα επιτόκια σε παγκόσμιο επίπεδο, και ειδικότερα εξέτασαν τους λόγους για τους οποίους τα χαμηλά αυτά επιτόκια δεν έχουν ώς τώρα επιτύχει να αυξήσουν τις επενδύσεις. Απηχώντας, πάντως, πάγιες θέσεις της EKT υπενθύμισε ότι «οι κεντρικές τράπεζες που καθορίζουν τη νομισματική πολιτική είναι θεματοφύλακες του νομίσματος», είναι ανεξάρτητες και «δεν βρίσκονται στον πολιτικό στίβο». O κ. Τρισέ εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για την εκλογική νίκη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, την οποία χαρακτήρισε απόδειξη ότι ο ιαπωνικός λαός υποστηρίζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ιαπωνία και πετρέλαιο

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ανεξάρτητα από την Ιαπωνία, όλοι μας πιστεύουμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές και θα εξακολουθήσουν να αυξάνουν τη δυνητική ανάπτυξη κάθε οικονομίας». Σημειωτέον ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοσιχίκο Φουκούι, δήλωσε ότι η ιαπωνική οικονομία έχει ως τώρα αντιμετωπίσει επιτυχώς τις επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που ωστόσο εξακολουθεί να την απειλεί. Σχετική δήλωση έκανε στο Ρόιτερς και ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Μουχαμάντ αλ Τζασέρ, που υποστήριξε ότι οι χώρες παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της χώρας του και να προωθήσουν τις καινούργιες επενδύσεις στην παραγωγή αργού και στις κοινοπραξίες διύλισης προκειμένου να σταθεροποιήσουν τις τιμές. Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή