Αλμα I.X. στην Ευρώπη – Βύθιση στις ΗΠΑ

Αλμα I.X. στην Ευρώπη – Βύθιση στις ΗΠΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης συρρίκνωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, τον Αύγουστο, εξέλιξη όμως που οφείλεται στην κυριολεκτική κατάρρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Νοέμβριο του 2001. Ωστόσο, εξαιρουμένου του κλάδου αυτοκινήτων, η πορεία τους διαμορφώθηκε θετική και δη ισχυρότερη έναντι των προβλέψεων, στο 1%. Οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ ανέμεναν μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 1,2%, έναντι της αύξησής τους κατά 1,8% τον Ιούλιο. Δεν είχαν υπολογίσει, όμως, ότι παρά τα σημαντικά κίνητρα που πρόσφεραν οι αντιπροσωπείες, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών θα συρρικνώνονταν κατά το πρωτοφανές ποσοστό του 12%.

Τα ανάμεικτα στοιχεία δεν διευκολύνουν τους αναλυτές, οι οποίοι αφ’ ενός εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας και βέβαια του τυφώνα «Κατρίνα» στις καταναλωτικές δαπάνες, αφ’ ετέρου ενθαρρύνονται από τα στοιχεία πλην του κλάδου αυτοκινήτων για να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις τους περί ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο του έτους και να εικάσουν πως η Κεντρική Τράπεζα θα εμμείνει στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων. Γενικό συμπέρασμα είναι ότι «οι καταναλωτές συνεχίζουν να παραπαίουν στο σημερινό, δύσκολο περιβάλλον και υπό το φως των υψηλών πετρελαϊκών τιμών».

Αλμα στην Ευρώπη

Αν πάντως, στις ΗΠΑ οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατέρρευσαν, στην Ευρώπη η κατάσταση διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου διαφορετική, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για τόνωση της οικονομίας της περιφέρειας. Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη «Γηραιά Ηπειρο» αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 7,5%, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα του τελευταίου εννεαμήνου. Οι πωλήσεις έφθασαν τα 894.226 αυτοκίνητα, έναντι 831.660 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σε μια εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία νέων μοντέλων από κολοσσούς όπως η Volkswagen, η BMW και η Toyota. Οι εταιρείες αυτές συγκαταλέγονται στις περίπου 1.000 που εκθέτουν προϊόντα τους στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, το οποίο ανοίγει τις πύλες του αυτή την εβδομάδα.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη άνοδό τους από το 7,6% του Νοεμβρίου του 2004, εξέλιξη που γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν ληφθεί υπ’ όψιν η συρρίκνωσή τους κατά 1,8%, τον Ιούλιο. Για τον Αύγουστο, οι πωλήσεις στη Γερμανία -υπ’ αριθμόν 1 αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης- αυξήθηκαν κατά 12%, στα 246.666 οχήματα. Από τις υπόλοιπες πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές αύξηση καταγράφηκε στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ εκείνες της Βρετανίας μειώθηκαν κατά 2,3%, στα 83.066 οχήματα.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, «μαζί με τα πρώτα αποτελέσματα από την κυκλοφορία των νέων μοντέλων, αρχίζουμε να διακρίνουμε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας». Οπως άλλωστε εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάπτυξη στις 12 χώρες της Ευρωζώνης θα επιταχυνθεί στο 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, έναντι 0,3% το δεύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή