Ακριβό για δεκαετίες το πετρέλαιο

Ακριβό για δεκαετίες το πετρέλαιο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά ώθησαν και πάλι, χθες, οι εξελίξεις τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, την ώρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) συνεδρίαζε στο Παρίσι, προκειμένου να εξετάσει τα αποτελέσματα της απόφασης να ανοίξει τα στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα των χωρών-μελών της προς αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον τυφώνα «Κατρίνα». Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent υπερέβη τα 63,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης ξεπέρασε και πάλι τα 65 δολάρια, για να υποχωρήσουν ωστόσο αμφότερες στη συνέχεια, καθώς η προσοχή στράφηκε όχι πια στη θεαματική συρρίκνωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, αλλά στην αφθονία του πετρελαίου γενικότερα.

Γαλλικοί φόβοι

Στη γαλλική πρωτεύουσα, πάντως, και ενόσω η IEA αναμενόταν να αποφανθεί αν χρειάζεται η αποστολή επιπλέον έκτακτων ποσοτήτων πετρελαίου στις ΗΠΑ -η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως η προσφορά είναι επαρκής και δεν θα χρειαστεί άλλη βοήθεια- το κλίμα διαγραφόταν κάθε άλλο παρά αισιόδοξο. Μπορεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ένιωσαν προσωρινή ανακούφιση με τη μικρή συμμετοχή Βρετανών, Γάλλων και Βέλγων οδηγών φορτηγών στις απειλούμενες διαμαρτυρίες, αποφεύγοντας τον κίνδυνο του αποκλεισμού δρόμων και διυλιστηρίων όπως το 2000. Ομως, η προειδοποίηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Τιερί Μπρετόν -ο οποίος κάλεσε τους επικεφαλής των πετρελαϊκών εταιρειών για διαπραγματεύσεις σήμερα, Παρασκευή, με εντολή από τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, για μείωση των τιμών της βενζίνης στα πρατήρια- διέγραψε με μελανά χρώματα το μέλλον για τις τιμές. Οπως τόνισε ο κ. Μπρετόν, «η κρίση θα έχει διάρκεια: όλοι οι παράγοντες συντείνουν ώστε το πετρέλαιο να παραμείνει ακριβό, όχι μόνο για χρόνια αλλά, αλίμονο, για τις ερχόμενες δεκαετίες».

Μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εταιρειών του κλάδου, ο κ. Μπρετόν κατέστησε σαφές ότι οι πετρελαϊκές θα πρέπει να χειρισθούν με πλήρη διαφάνεια κάθε εξέλιξη στις τιμές. Επανέλαβε, δε, την απειλή του για αύξηση της φορολογίας των εταιρειών αυτών αν δεν λάβουν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κόστους των καυσίμων.

Η κυβέρνηση του Παρισιού έχει δεχθεί λαϊκές πιέσεις ώστε να αντιδράσει στην αύξηση των τιμών της βενζίνης στα πρατήρια. Αυτήν την εβδομάδα, επιχείρησε να καθησυχάσει την οργή των αγροτών με πακέτο φορολογικών διευκολύνσεων. Ομως, διαμαρτυρίες αντιμετωπίζει και εκ μέρους των οδηγών φορτηγών, την ώρα που σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι υψηλές τιμές των καυσίμων προκαλούν σοβαρό πλήγμα και σε διάφορους άλλους κλάδους, όπως οι αερομεταφορείς και… οι ψαράδες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώς και το 30% των αλιέων στην περιφέρεια αντιμετωπίζει κίνδυνο πτώχευσης.

Ο ΟΠΕΚ, πάντως, ο οποίος θα συνεδριάσει στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει αν θα αυξήσει και πάλι την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, όπως προτείνει ο πρόεδρός του, υποβάθμισε χθες τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της φετινής παγκόσμιας ζήτησης στο 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οσο για τη Σαουδική Αραβία, δεν παρέλειψε ούτε χθες να καταστήσει σαφές ότι αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι καταναλωτές δεν είναι το αργό, αλλά τα προϊόντα διύλισης όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης. Το Ριάντ κατηγόρησε ξανά τις ελλείψεις των διυλιστηρίων σε παραγωγική δυνατότητα για το διετές ράλι των τιμών. Ωστόσο, εμφανίστηκε για πολλοστή φορά έτοιμο να διοχετεύσει στην αγορά ακόμα περισσότερο αργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή