Στη Norsk Hydro η Spinnaker Exploration έναντι 2,46 δισ. δολ.

Στη Norsk Hydro η Spinnaker Exploration έναντι 2,46 δισ. δολ.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαγορά της αμερικανικής Spinnaker Exploration ανακοίνωσε, χθες, ο νορβηγικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου Norsk Hydro έναντι 2,46 δισ. δολαρίων, σε μετρητά, αναλαμβάνοντας, παράλληλα, την αποπληρωμή του χρέους της, ύψους 110 εκατ. δολαρίων. Εάν η εξαγορά αυτή εγκριθεί από τους μετόχους της Spinnaker και τις αρχές ανταγωνισμού, τότε η ετήσια παραγωγή της Norsk Hydro θα αυξηθεί κατά 40% μέχρι το 2008, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τελευταίας. H Spinnaker, που εδρεύει στο Χιούστον του Τέξας, εστιάζει στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού ενώ διαθέτει μονάδες άντλησης πετρελαίου και στις ακτές της Νιγηρίας. Οπως ανακοίνωσε ο νορβηγικός κολοσσός, «η συναλλαγή αυτή θα οδηγήσει άμεσα σε αύξηση κερδών. H Spinnaker έχει ένα εξαιρετικό προφίλ, καθώς έχει αντλήσει πετρέλαιο από 176 πηγές στον Κόλπο του Μεξικού με ποσοστό επιτυχίας 60%». Τα αποθέματα της Spinnaker ανέρχονται στα 129 εκατομμύρια βαρέλια, περίπου. Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε ότι το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα» δεν προκάλεσε παρά ελάχιστες ζημιές στις δραστηριότητες της εταιρείας στον Κόλπο του Μεξικού.

Ειδικότερα, η παραγωγή της είναι κατά, μόνον, 10% χαμηλότερη συγκριτικά με τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τον τυφώνα «Κατρίνα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Norsk Ηydrο, μέχρι το 2008 η Spinnaker θα παράγει 50.000 βαρέλια πετρελαίου, ημερησίως, έναντι των 23.000 που ισχύουν σήμερα. H ημερήσια παραγωγή της Norsk Ηydrο ανέρχεται στα 575.000 βαρέλια. Υπενθυμίζουμε ότι η επίσης νορβηγική Statoil έχει επενδύσει στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, εξαγοράζοντας τον περασμένο Απρίλιο την Canadian Encana.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή