Siemens: προχωρεί σε 2.400 απολύσεις

Siemens: προχωρεί σε 2.400 απολύσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦρανκφοΥρτη. Σε δραστικές περικοπές των εργαζομένων προχωρεί ο βιομηχανικός όμιλος της Siemens, αποβλέποντας στην εκπλήρωση του στόχου για την επαναφορά στην κερδοφορία όλων των δραστηριοτήτων της έως το 2007. Συγκεκριμένα, πρόκειται να περικοπούν 2.400 θέσεις εργασίας από τις εγκαταστάσεις της Siemens στη Γερμανία.

Η εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες εργοδότριες στον ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη, δήλωσε από πλευράς της ότι θα περιορίσει το προσωπικό της και θα μειώσει τις δαπάνες κατά 1,5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, ειδικά στην προβληματική μονάδα παροχής υπηρεσιών πληροφορικής SBS, ενώ θα διακόψει τη λειτουργία της μονάδας συστημάτων διανομής L&A υπό την παρούσα μορφή.

Αλλαγή στην κορυφή της SΒS

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της SBS, Αντριάν φον Χαμερστάιν, ο οποίος είχε προσληφθεί προ ενός έτους για να εξυγιάνει την εταιρεία, θα απομακρυνθεί ιδία βουλήσει. Στη θέση του θα αναλάβει ο Κρίστοφ Κόλατζ, πρώην διευθυντής της μονάδας Industrial Solutions and Services της Siemens.

Αναφορικά δε με τη μονάδα συστημάτων διανομής L&A, η οποία προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στους επενδυτές ως τρίτη μονάδα της Siemens με ζημίες το προηγούμενο τρίμηνο, θα κατατμηθεί· τα κερδοφόρα τμήματά της θα ενσωματωθούν σε άλλες εταιρείες του ομίλου.

Η Siemens δήλωσε ότι οι δαπάνες αναδιοργάνωσης θα καταστούν εμφανείς στα αποτελέσματα του τρέχοντος οικονομικού έτους και του επομένου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα λειτουργικά κέρδη του 2005 θα διαμορφωθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνα του προηγουμένου έτους όσον αφορά βέβαια τις δραστηριότητές της, που θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Πέραν αυτών, η Siemens επισήμανε ότι η περαιτέρω ανασυγκρότηση των δραστηριοτήτων της ενδέχεται να προκαλέσει επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας στην Com, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών του ομίλου.

Η Com εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, ανεξαρτήτως του ότι εκχώρησε τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας στον τεχνολογικό όμιλο BenQ της Ταϊβάν.

Σημειωτέον ότι προσφάτως η Com είχε επαναφέρει στο πηδάλιό της τον Τόμας Γκανσβίντ, ο οποίος στο παρελθόν είχε περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίες από τις δραστηριότητες τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Siemens. O μέχρι πρότινος επικεφαλής της, Λόθαρ Πόλι, στράφηκε στην Deutsche Τelekom.

Από πλευράς τους οι επενδυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το κατά πόσον μπορεί ο βιομηχανικός όμιλος της Siemens να εξακολουθεί να διατηρεί ταυτοχρόνως σε καλή κατάσταση όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του, οι οποίες εκτείνονται από αεριοστροβίλους και τρένα έως και λαμπτήρες.

Ενίσχυση της μετοχής

Χθες, πάντως, στις 13.00 ώρα Γκρίνουιτς, η τιμή μετοχής της Siemens ενισχύθηκε 0,9% στα 64,50 ευρώ, μία από τις λίγες μετοχές με άνοδο χθες στη Φρανκφούρτη.

«Φαίνεται ότι τελικώς η διοίκηση του γερμανικού ομίλου συνειδητοποίησε ότι υπάρχει μια αίσθηση του επείγοντος, πράγμα το οποίο δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της απόστασης μεταξύ του τι επετεύχθη το τελευταίο τρίμηνο και του ποιος είναι ο στόχος που πρέπει να εκπληρωθεί στις αρχές του 2007», υπογράμμισε αναλυτής από το Λονδίνο. Επιπλέον, τόνισε ότι τα τελευταία μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και ανασυγκρότησης, τα οποία είναι και τα πλέον εκτεταμένα αφ’ ότου ανέλαβε καθήκοντα ο Κλάους Κλάινφελντ, δεν πιστεύει πως θα είναι τα τελευταία. Πάντως, το έργο που έχει αναλάβει ο κ. Κλάινφελντ είναι δύσκολο, εάν σκεφθεί κανείς ότι η εργασία στη Siemens σήμαινε μέχρι πρότινος και εργασία διά βίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή