Στην Deutsche Bank το 14% της κινεζικής Huaxia Bank

Στην Deutsche Bank το 14% της κινεζικής Huaxia Bank

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποδαρικό στον κινεζικό τραπεζικό κλάδο έκανε η Deutsche Bank, υπογράφοντας, χθες, προσύμφωνο για την εξαγορά του 14%, σχεδόν, του μετοχικού κεφαλαίου της Huaxia Bank. Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα σε συνεργασία με μιαν ακόμη ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική εταιρεία πρόκειται να εξαγοράσουν 587 εκατομμύρια μετοχές της δεύτερης από τις μικρότερες πέντε τοπικές εισηγμένες τράπεζες, καταβάλλοντας 4,50 γουάν για κάθε μετοχή της αντίτιμο κατά 7% υψηλότερο συγκριτικά με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος. Εάν ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει την πρώτη άμεση επένδυση της Deutsche στον κινεζικό τραπεζικό κλάδο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα της εξαγοράς μεριδίου από το μετοχικό κεφάλαιο της Bank of Beijing, τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο απέσπασε επιτυχώς η ολλανδική ING με την International Finiance Corp. της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στην περίπτωση της Huaxia, όμως, η Deutsche ουσιαστικά κερδίζει τη μάχη ενάντια της γαλλικής Societe Generale, η οποία προ πολλού επιδίωκε την εξαγορά μετοχών της κινεζικής τράπεζας. «Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Deutsche θα είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της Huaxia», επισήμανε στέλεχος της κινεζικής τράπεζας, συμπληρώνοντας πως «ως αντάλλαγμα, η Deutsche αποκτά δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο».

Ενας ακόμη ξένος επενδυτής που μετέχει στη μετοχική σύνθεση της Huaxia είναι η Pingea Capital Management της Σιγκαπούρης, η οποία θα ελέγχει το 6,9% των μετοχών της εάν αυτή η συμφωνία, όπως και εκείνη της Deutsche, εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό μερίδιο των ξένων επενδυτών στην κινεζική τράπεζα δεν υπερβαίνει το 25% που είναι το πλαφόν που ορίζει η νομοθεσία της χώρας. Το μερίδιο που θα αποκτήσει η Deutsche με την προαναφερόμενη χρηματοοικονομική εταιρεία θα το παραχωρήσουν, περίπου, 20 μέτοχοι της Huaxia που είναι κυρίως κρατικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Υπηρεσίες συμβούλου στην Huaxia παρέχει αποκλειστικά η UBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή