H εκτίναξη του πετρελαίου λύγισε τους δείκτες

H εκτίναξη του πετρελαίου λύγισε τους δείκτες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες στα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωθώντας τους γενικούς δείκτες τιμών των μετοχών τους σε μεγάλη πτώση κατά το κλείσιμο, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έπαιρναν και πάλι φωτιά στη διεθνή αγορά. O FTSE100 έκλεισε στο Λονδίνο με πτώση 0,86% στις 5.369,7, ο Xetra Dax στη Φρανκφούρτη με πτώση 1,77%, στις 4.875,22, ο CAC40 απώλεσε στο Παρίσι το 1,41% της αξίας του για να κλείσει στις 4.468,06, ο SMI υποχώρησε στη Ζυρίχη κατά 1,09%, στις 6.761,02 και ο MIB στο Μιλάνο απώλεσε το 0,33% της αξίας του, κλείνοντας στις 34.559.

Οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών υποχώρησαν τόσο λόγω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου γύρω στα επίπεδα των 68 δολαρίων το βαρέλι, όσο και ως ένδειξη της ανησυχίας τους για την προχθεσινή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία -τόσο σύντομα μετά την καταστροφή του τυφώνα «Κατρίνα»- προϊδεάζει για τη συνέχιση της πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στην προδιαγεγραμμένη πορεία της, του κύκλου αύξησης του κόστους του χρήματος στις ΗΠΑ. Το επενδυτικό κοινό δεν έδειξε μάλιστα να λαμβάνει υπ’ όψιν χθες τις νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τις οποίες οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στο ικανό ποσοστό του 4,3%. Εξαίρεση αποτέλεσε η αγορά του Μιλάνου, όπου οι περιορισμένες απώλειες αντικατοπτρίζουν σε έναν βαθμό την καλή είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας αργά το βράδυ της Δευτέρας: η ανεργία συνεχίζει να υποχωρεί με γρήγορους ρυθμούς στη γειτονική χώρα, ανερχόμενη το δεύτερο τρίμηνο φέτος στο 7,7%, ήτοι σε χαμηλό ρεκόρ των τελευταίων 13 ετών και σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα του μέσου όρου στην Ευρωζώνη, ο οποίος φθάνει στο 8,6%. Από τις ευρωπαϊκές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης μάλιστα, μεγάλη κερδισμένη ήταν χθες εκείνη της Telecom Italia, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,8% μετά την επαναγορά μετοχών αξίας εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία. Ανοδο 2,8% σημείωσε χθες και η τιμή μετοχής της Dexia, παρά τις διαψεύσεις της βελγο-γαλλικής τράπεζας ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ανταγωνίστριά της Fortis, για τη σύναψη στενότερης συνεργασίας που θα μπορούσε να τις οδηγήσει σε συγχώνευση. Αντιθέτως, πτώση 2,6% σημείωσε χθες η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank, η οποία υποβαθμίσθηκε από την JP Morgan στο πλαίσιο ευρύτερης υποβάθμισης των μετοχών των ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών. Τέλος, άνοδο 4,9% σημείωσε χθες η μετοχή της ισπανικής Inditex.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή