ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κύκλος αύξησης των επιτοκίων συνεχίζεται, με τη Fed να προχωράει στη συνεδρίαση την Τρίτη σε νέα αύξηση 25 μβ στα επιτόκια -η 11η συνεχής αύξηση-, με το fed funds target rate να ανέρχεται στο 3,75%, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2001. Η Fed ανέφερε για ακόμα μία φορά ότι η νομισματική πολιτική παραμένει χαλαρή και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική των σταδιακών αυξήσεων στα επιτόκια, δίνοντας το μήνυμα ότι τα επιτόκια θα βρεθούν υψηλότερα τους επόμενους μήνες. Εντούτοις, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2003 η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, αφού ένα μέλος της επιτροπής (Olsen) ψήφισε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα τωρινά επίπεδα.

Η Fed σημείωσε στην ανακοίνωσή της ότι έχει ενισχυθεί η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας στο άμεσο μέλλον λόγω του τυφώνα «Κατρίνα», αναφέροντας παράλληλα ότι οι αρνητικές επιδράσεις του εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινές και η οικονομία θα παραμείνει σε πορεία σταθερής ανάπτυξης. Εντούτοις, η αρμόδια επιτροπή έδωσε την εντύπωση ότι τώρα είναι πιο ανήσυχη για την πορεία του πληθωρισμού απ’ ό,τι ένα μήνα νωρίτερα. Σε γενικές γραμμές, η Fed άφησε να εννοηθεί ότι, δεδομένης της εκτίμησής της πως οι επιδράσεις της «Κατρίνα» στην οικονομία θα είναι προσωρινές, η κύρια πηγή ανησυχίας της παραμένει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων. Η πλειοψηφία της αγοράς εκτιμά πως η Fed θα προχωρήσει σε μία ακόμα τουλάχιστον αύξηση 25 μβ στα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση την 1η Νοεμβρίου, ενώ η νομισματική πολιτική που θα εφαρμόσει στη συνέχεια, θα εξαρτηθεί από τα επόμενα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, αλλά και τυχόν απρόβλεπτους εξωτερικούς παράγοντες όπως γεωπολιτικές εξελίξεις, τιμές του πετρελαίου κ.λπ.

Εντούτοις, το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της Ευρωζώνης στο εγγύς μέλλον παραμένει μικρό, δεδομένης της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας αλλά και των -μέχρι τώρα- περιορισμένων δευτερογενών πληθωριστικών επιδράσεων από το πετρέλαιο. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων, τις τελευταίες ημέρες, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του γερμανικού ινστιτούτου ZEW υποχώρησε περισσότερο από όσο ανέμενε η αγορά τον Αύγουστο, ενώ ο ρυθμός αύξησης του εργατικού κόστους ανά ώρα απασχόλησης της Ευρωζώνης περιορίστηκε στο 2,3% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο από 3,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, υποδηλώνοντας περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις από τους μισθούς. Σύμφωνα άλλωστε με τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,2% ετησίως τον Αύγουστο, ενώ ο δομικός διατηρήθηκε στο 1,4% ετησίως, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο 2% της ΕΚΤ για τρίτο συνεχή μήνα με την πλειοψηφία της αγοράς να προεξοφλεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2006 το νωρίτερο.

Αβεβαιότητα επίσης επικρατεί στις αγορές για τη χρονική στιγμή αλλά κυρίως την κατεύθυνση της επόμενης κίνησης στα επιτόκια της Αγγλίας μετά τις ανακοινώσεις σημαντικών στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες, που δίνουν μια «μεικτή» εικόνα για την πορεία της οικονομίας. Ο ρυθμός αύξησης της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, παρά τη μικρή ανοδική αναθεώρηση, παραμένει λίγο χαμηλότερος από το δυνητικό, η καταναλωτική ζήτηση διατηρείται υποτονική, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες δεν έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα. Εντούτοις, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει διατηρηθεί τους τελευταίους μήνες σε ανοδική πορεία, φτάνοντας τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997 και αρκετά πιο ψηλά από τον πληθωριστικό στόχο 2% της ΒοΕ, ενώ αναμένεται να ανέλθει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα σε περίπτωση νέας ανόδου στις τιμές του πετρελαίου λόγω του νέου τυφώνα «Ρίτα». Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας ΒοΕ στις 7-8 Σεπτεμβρίου, η απόφαση για αμετάβλητα επιτόκια (repo rate 4.50%) ήταν ομόφωνη, ενώ το ύφος των σχολιασμών από τα μέλη της επιτροπής αναφορικά με τους σημαντικότερους δείκτες της οικονομίας άφησε να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο νέας μείωσης στα επιτόκια παραμένει ανοιχτό εάν η καταναλωτική ζήτηση διατηρηθεί υποτονική και οι δευτερογενείς πληθωριστικές επιδράσεις παραμείνουν περιορισμένες.

Στις αγορές συναλλάγματος, η ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις του νέου τυφώνα «Ρίτα» στην οικονομία, που αναμένεται να πλήξει το Τέξας νωρίς το Σάββατο, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την «Κατρίνα», επηρεάζει αρνητικά το δολάριο, κυρίως έναντι νομισμάτων που επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Η ισοτιμία δολ. ΗΠΑ/δολ. Καναδά κυμαινόταν κοντά στο 1,1725 την Παρασκευή μετά την πτώση στο 1,1624 την προηγούμενη ημέρα, που αποτελεί νέο χαμηλό για τα τελευταία 13 χρόνια. Την ίδια ημέρα, η ισοτιμία δολ. ΗΠΑ/νορβηγική κορόνα κατέγραψε χαμηλό στο 6,3445. Εντούτοις, η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία δεν επιτρέπει στο ευρώ να επωφεληθεί από το πρόσφατο αρνητικό κλίμα για το δολάριο, με την αντίστοιχη ισοτιμία να κυμαίνεται την Παρασκευή κοντά στο 1,2125, όχι μακριά από τα χαμηλά της εβδομάδας 1,2107 (20 Σεπτεμβρίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή