ΕΒΔΟΜΑΔΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολος ο δρόμος ένταξης της Ουγγαρίας στην Ευρωζώνη

Περιορίζονται οι πιθανότητες υιοθέτησης του ευρώ από την οικονομία της Ουγγαρίας μέχρι το 2010, αλλά, παράλληλα, η δήλωση του διοικητού της κεντρικής τράπεζας, Ζίγκμοντ Τζαρέι, ότι είναι εντελώς μηδαμινές, φαίνεται να είναι πρώιμη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οπως τονίζεται από τους ειδήμονες, λοιπόν, οι πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν από τις αγορές και ο φόβος της περιθωριοποίησης, ενδεχομένως, να αναγκάσουν την επόμενη κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στις προδιαγραφές που τίθενται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μετά τις εκλογές του 2006, η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα πρέπει μέσα σε μια διετία να μειώσει το έλλειμμά της σε επίπεδα χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ για να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, μια ρεαλιστικότερη ημερομηνία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη θα προσδιοριστεί μετά το 2006, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση των δημοσίων δαπανών και στη δρομολόγηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-08. Επιπροσθέτως, ο φόβος ότι μπορεί να μείνει πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη θα εντείνει τις πιέσεις στην κυβέρνηση. «Πρέπει να παρακολουθούμε στενά την περιοχή. Εάν οι υπόλοιπες χώρες που είναι υποψήφιες για την ένταξη στην Ευρωζώνη -δηλαδή η Πολωνία και η Τσεχία- επιτύχουν το σκοπό τους, τότε οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ουγγαρία», δήλωσε η Μάριαν Τρουπόν της CIB Bank στη Βουδαπέστη.

Εκδοση εταιρικών ομολόγων BMW, Unilever και Bertelsmann

O Σεπτέμβριος ήταν κατά παράδοση ένας πολυάσχολος μήνας για τις αγορές εταιρικών ομολόγων, με τους ξεκούραστους από τις καλοκαιρινές διακοπές επενδυτές να σπεύδουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στα χρεόγραφα μεγάλων ομίλων της ανώτατης κατηγορίας (investment grade). Συγκεκριμένα στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα η αυτοκινητοβιομηχανία BMW προχώρησε στην έκδοση ευρωομολόγου της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου, ενώ αυτήν την εβδομάδα σε ανάλογες κινήσεις προέβησαν η Unilever και ο εκδοτικός οίκος Bertelsmann. Στην περίπτωση του κολοσσού παραγωγής ειδών κατανάλωσης Unilever, εκδόθηκε ομόλογο αξίας 750 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο εκδοτικός όμιλος Bertelsmann ανακοίνωσε την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο εγγύς μέλλον. Το εν λόγω εταιρικό ομόλογο της Bertelsmann, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί στην αναχρηματοδότηση του χρέους του ομίλου και έχει βαθμολογηθεί με Baa1 από τη Moody’s Investors Service και με BBB+ από τη Standard & Poor’s. H Bertelsmann δεν είναι συχνή επισκέπτρια της ομολογιακής αγοράς, έχοντας επί του παρόντος σε κυκλοφορία ένα μόνον ομόλογο ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ που λήγει το 2010, με τοκομερίδιο 4,625%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή