H απλούστευση των διαδικασιών στη Σερβία έφερε άνθηση των νέων επιχειρήσεων

H απλούστευση των διαδικασιών στη Σερβία έφερε άνθηση των νέων επιχειρήσεων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Σερβία δεν αναφέρεται και τόσο συχνά στην ανώτατη θέση της διεθνούς οικονομικής αποδόσεως μεταξύ των υπολοίπων κρατών του πλανήτη μας. Σύμφωνα, όμως, με την πιο πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που φέρει τον τίτλο «Doing Business», η Σερβία πέρυσι ξεπέρασε πολλές από τις 154 χώρες που αποτελούν αντικείμενο έρευνας του διεθνούς αυτού οικονομικού οργανισμού. Συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο, οι Σέρβοι επιχειρηματίες χρειάζονταν 15 ημέρες και καταθέσεις 500 ευρώ για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση σε αντίθεση με ένα χρόνο ενωρίτερα, όταν για τον ίδιο σκοπό χρειάζονταν 51 ημέρες και καταθέσεις 5.000 ευρώ. Τώρα είναι ευκολότερη η εξόφληση της φορολογίας, όπως ευκολότερη είναι και η διαδικασία της εισπράξεως χρεών καθώς και η προσωρινή πρόσληψη εργατικού δυναμικού. Αποτέλεσμα της απλουστεύσεως όλων αυτών των διαδικασιών είναι η άνθηση των νέων επιχειρήσεων. O αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ενεγράφησαν στα αρμόδια επιμελητήρια το 2004 σημείωσε άνοδο κατά 42%.

H εκκίνηση μιας νέας επιχειρήσεως απαιτεί πάντοτε ένα «άλμα εμπιστοσύνης», όπως αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτή η εμπιστοσύνη, όμως, δοκιμάζεται ασκόπως από παραπλανητικά νομοθετήματα. Στο Λάος επί παραδείγματι, για την εκκίνηση μιας νέας επιχειρήσεως απαιτούνται 198 ημέρες παρ’ όλον ότι ο κατάλογος αναμονής των νέων επιχειρηματιών δεν είναι παρά πολύ μακρύς.

Στη Σιέρα Λεόνε μία επιχείρηση που διακατέχεται ειλικρινώς από επιθυμία να ξεπληρώνει πλήρως τις φορολογικές οφειλές της θα πρέπει να καταβάλει το αντίστοιχο του 164% των μικτών κερδών της, δηλαδή περισσότερα απ’ όσα έχει κερδίσει. Οσοι είναι αρκετά τολμηροί να εισάγουν εμπορεύματα στην Αφρική χάνουν οκτώ ημέρες κατά μέσον όρο περιμένοντας στους κακώς εξοπλισμένους λιμένες της αφρικανικής ηπείρου και άλλες εννέα στα χαλασμένα οδικά δίκτυά της. Χάνουν επίσης και 43 ημερολογιακές ημέρες για τον έλεγχο των απαιτουμένων δικαιολογητικών και για τους τελωνειακούς ελέγχους.

Σε κράτη με οικονομία της αγοράς, οι επιχειρήσεις ακμάζουν κάνοντας καλύτερη χρήση των πόρων τους από τους ανταγωνιστές τους. Στα λιγότερο εύπορα κράτη του κόσμου, όπου οι πόροι είναι σπάνιοι, η λειτουργία αυτή είναι περισσότερο ζωτική από οπουδήποτε αλλού. Ανεπιτυχώς, οι αφρικανικές κυβερνήσεις καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες σε σύγκριση με άλλες για να ενισχύσουν το πνεύμα του ανταγωνιστικού καπιταλισμού.

Οι δεκαέξι χώρες της Δυτικής Αφρικής κατόρθωσαν να υλοποιήσουν δύο μεταρρυθμίσεις τον χρόνο που μας πέρασε. H Μαυριτανία ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο που αύξησε τη φορολογία των επιχειρήσεων το 2004.

H Παγκόσμια Τράπεζα, όμως, έχει βοηθήσει τα κράτη της Αφρικής να αντιμετωπίσουν το μέγεθος των προβλημάτων τους. Μέχρι τώρα, όμως, για να μη θίξει κυβερνήσεις απέφευγε να δημοσιεύει πίνακες με τις εκάστοτε ονομαστικές αποδόσεις κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή