H γραμμή Μαζινό δεν σώζει την Danone

H γραμμή Μαζινό δεν σώζει την Danone

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε αρέσει στη γαλλική κυβέρνηση είτε όχι, είναι πλέον γεγονός ότι ο όμιλος γαλακτοκομικών προϊόντων Danone έχει εισέλθει στο πεδίο των εξαγορών, με την τιμή της μετοχής της να έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 28%, καθώς οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ημέρες του ως μια ανεξάρτητη εταιρική οντότητα είναι πλέον μετρημένες. Φυσικά τέτοιας φύσεως φήμες κυκλοφορούν προ πολλού, αλλά από τον Ιουλίο πολλοί κάνουν λόγο για μια προσέγγιση εκ μέρους της αμερικανικής εταιρείας αναψυκτικών PepsciCo. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Βιλπέν, εμπνευσμένη από μια ρητορική της περί «οικονομικού πατριωτισμού», διαμορφώνει τη λίστα των ιδανικών για τη Danone μνηστήρων… εγχώριων συμφερόντων.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της προαναφερόμενης ρητορικής, η κυβέρνηση της Γαλλίας σχεδιάζει να λάβει μια σειρά προστατευτικών μέτρων για ορισμένους στρατηγικής σημασίας βιομηχανικούς κλάδους της χώρας, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η βιοτεχνολογία και ο αμυντικός κλάδος. Τώρα το πόσο μια εταιρεία γαλακτομικών προϊόντων παίζει στρατηγικό ρόλο στην πορεία μιας εθνικής οικονομίας είναι ένα θέμα προς συζήτηση που προβλημάτιζει τους οικονομικούς αναλυτές.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Danone είναι οχυρωμένο από δικλίδες ασφαλείας. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, τα δικαιώματα ψήφου μετόχων που κατέχουν μερίδιο μικρότερο το 66% του μετοχικού κεφαλαίου δεν είναι μεγαλύτερα του 6% επί του συνόλου. Αυτός ο κανονισμός είναι αρκετά «βολικός» καθότι το 86% του μετοχικού κεφαλαίου είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια σθεναρή ομάδα μετόχων. Μια ακόμη άμυνα είναι η ιδιοκτησία αμερικανικής τράπεζας, την οποία ο γαλλικός όμιλος απέκτησε το 1988. Ως εκ τούτου και βάσει της γαλλικής νομοθεσίας στην περίπτωση που μια εταιρεία έχει υπό τον έλεγχό της χρηματοπιστωτικό οργανισμό τότε μια ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής πρέπει να λάβει την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών. Επιπροσθέτως, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι θα ήταν μια ξεκάθαρη τρέλα εάν η Pepsi αποπειραθεί να εξαγοράσει την Danone εφόσον οι συνδικαλιστικές ενώσεις, η διοίκηση της εταιρείας ακόμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ είναι αντίθετοι με αυτό το ενδεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το προφίλ του γαλλικού ομίλου θα ήταν ένα ωφέλιμο λίφτινγκ για την αμερικανική Pepsi, καθώς στις ΗΠΑ το θέμα της παχυσαρκίας λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ανώνυμο τραπεζικό στέλεχος τηρεί μια πιο ψύχραιμη στάση, λέγοντας ότι «οι φήμες ουδέποτε οδήγησαν στην εξαγορά μιας εταιρείας και σ΄ αυτήν την περίπτωση αυτές κυκλοφορούν από τον Ιούλιο».

Οι επενδυτές, όμως, φαίνεται να επιδοκιμάζουν τις φήμες αυτές. Στα μέσα της εβδομάδας, η τιμή της μετοχής της Danone εκτοξεύθηκε στα ύψη λόγω δημοσιέυματος του περιοδικού «Challenges», όπου αναφέρεται ότι γίνεται λόγος στους κύκλους της Danone για μια τιμή εξαγοράς των 123 ευρώ, ανά μετοχή, δηλαδή κατά 32% υψηλότερα της τιμής στη συνεδρίαση της Πέμπτης, δηλαδή των 93,4 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Danone Φράνκ Ριντού δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι δύο εταιρείες δεν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. Τα hedge funds, όμως, δεν πείθονται στοιχηματίζοντας σε μια κατάθεση πρότασης εξαγοράς εν μέσω του Σαββατοκύριακου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή