H Porsche εξαγοράζει το 20% της VW

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση της τάξεως του 11,7% παρουσίασε, χθες, η τιμή μετοχής της πιο κερδοφόρας αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου, ήτοι της Porsche, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στα σχέδιά της για την απόκτηση του ελέγχου του 20% των μετοχών με δικαιώματα ψήφου της Volkswagen, μια κίνηση στρατηγικής που θα προφυλάξει την τελευταία από μια επιθετική εξαγορά. Παράλληλα, η μετοχή της VW αρχικά σημείωσε άνοδο για να υποχωρήσει στη συνέχεια, καθώς εξανεμίζονται πλέον τα σενάρια που ήθελαν την επιθετική εξαγορά της μεγαλύτερης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Απογοήτευση των επενδυτών

«Η πτώση της μετοχής της Volkswagen υποδεικνύει, ουσιαστικά, την απογοήτευση των επενδυτών για το γεγονός ότι δεν έχει εκλείψει η εποχή του γερμανικού καπιταλισμού», σχολίασε ο αναλυτής της Standford Bernstein Στέφεν Τσίχαμ.

Η ανησυχία των επενδυτών εστιάζεται στο γεγονός ότι η Porsche, όχι μόνον σκοπεύει να εξαγοράσει το προαναφερόμενο μερίδιο έναντι 3,3 δισ. ευρώ, αλλά ανακοίνωσε ότι πρόκειται να χρηματοδοτήσει σχέδια της VW, όπως είναι η κατασκευή του νέου σπορ κουπέ Panamera. H συμφωνία αυτή αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, επίσης, επειδή πολλοί φοβούνται ότι έτσι θα μειωθούν τα κίνητρα της VW για την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος περικοπής κόστους, καθώς η συμμετοχή της Porsche στις γενικές συνελεύσεις θα διασφαλίσει τον έλεγχο του πλειοψηφικού μεριδίου στην ίδια, τη VW και στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, δημιουργώντας μια συμμαχία ιδιωτικών και κρατικών συμφερόντων. Το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας κατέχει το 18,2% των μετοχών με δικαιώματα ψήφου της VW, μια συμμετοχή που το καθιστά μεγαλύτερό της μέτοχο. Αξιωματούχος του κρατιδίου ανακοίνωσε ότι «αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη Γερμανία», μια χώρα με παράδοση στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες

Εν τω μεταξύ, η Porsche ήδη κατέχει λιγότερο από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της VW, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να αυξήσει τη συμμετοχή της. Μάλιστα, εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής των πολυτελών σπορ αυτοκινήτων αρνήθηκε να επιβεβαιώσει για το εάν η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley συνέβαλε στην εξαγορά ή θα συμβάλει στην επικείμενη εξαγορά μετοχών της VW.

Πέρυσι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσέγγισαν, μεταξύ άλλων, τη VW, αλλά όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Κρίστιαν Βουλφ, «πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εταιρεία, αλλά η Porsche παρέχει τη γερμανική σκοπιά μιας συνεργασίας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύτιμες συνεργίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή