Καθοδικά εν μέσω ανασφάλειας καταναλωτών

Καθοδικά εν μέσω ανασφάλειας καταναλωτών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησαν χθες οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από τα υψηλά επίπεδά τους, των τελευταίων 40 μηνών, στα οποία είχαν αναρριχηθεί μία ημέρα νωρίτερα. «Αξιοπερίεργες» εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, όπως και νέα μακρο-οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και από την Ευρωζώνη συνέτειναν χθες στην υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, αίσθηση δημιούργησε η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την οποία δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την αγορά του πετρελαίου που επιτρέπει η εφεδρική ικανότητα παραγωγής της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγού χώρας στον κόσμο, η οποία εντοπίζει με σαφήνεια πλέον -και ίσως και δικαιολογημένα- το πρόβλημα των υψηλών τιμών των καυσίμων, στην περιορισμένη ικανότητα διύλισης του προϊόντος στη Δύση. Οι τιμές του πετρελαίου διατηρήθηκαν στην αμερικανική αγορά σταθερά, πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι και στο Λονδίνο λίγο πάνω από τα 63 δολάρια. Ετσι, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί είδαν τη χρηματιστηριακή αξία τους να τονώνεται για άλλη μια φορά, με τις τιμές των μετοχών των BP και Royal Dutch Shell -για παράδειγμα- να ενισχύονται κατά 1,5% εκάστη. Οι δύο συγκεκριμένες εταιρείες ευνοήθηκαν και από την αναβάθμιση της επενδυτικής αξιολόγησης της μετοχής τους χθες από τη JP Μorgan.

Αναφορικά με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, αυτές προϊδέασαν για τη συνέχεια της εξέλιξης του κύκλου αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου. Επίσης, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η είδηση ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, αποτέλεσμα βεβαίως και του σοκ που υπέστη η αμερικανική -και όχι μόνον- κοινή γνώμη από τις καταστροφές του τυφώνα «Κατρίνα,» καθώς και η διαπίστωση της απροσδόκητα μεγάλης μείωσης των πωλήσεων νεόδμητων κατοικιών τον Αύγουστο, δημιούργησαν αίσθημα «ανασφάλειας» και στις ευρωπαϊκές ακτές του Ατλαντικού. Αναλυτές ανέφεραν επίσης χθες ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην προοπτική της εθνικής οικονομίας τους καθώς και ότι εντείνονται οι εκτιμήσεις περί αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία. Ανάλογοι φόβοι εκφράζονται φυσικά και για την Ευρωζώνη, για την οποία έγινε επίσης γνωστό χθες ότι η κυκλοφορία του χρήματος αυξήθηκε τον Αύγουστο με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών, ανερχόμενη στο 8,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή