Στα χέρια της Gazprom από χθες η Sibneft

Στα χέρια της Gazprom από χθες η Sibneft

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πολυσυζητημένη μεγαλύτερη εξαγορά στα χρονικά της Ρωσίας είναι από χθες γεγονός: ο κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom υπέγραψε συμφωνία με την οποία αποκτά τον έλεγχο της πετρελαϊκής Sibneft αντί 13,1 δισ. δολαρίων, αποσπώντας τον από τα χέρια του μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η Gazprom εξαγοράζει το 72,7% της πέμπτης μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής, της οποίας η παραγωγή ανέρχεται στα 660.000 βαρέλια ημερησίως. Το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου αυξάνει τη συνολική συμμετοχή του στη Sibneft στο 75,7%, εξασφαλίζοντας έτσι τον αδιαμφισβήτητο στρατηγικό έλεγχο της πετρελαϊκής. Πλησιάζει, έτσι, κατά ένα βήμα τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξή του σε μείζονος βάρους διεθνή «παίκτη» στον χώρο της ενέργειας.

Εξυπνη κίνηση

Στο σύντομο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Gazprom και την επενδυτική εταιρεία του Ρώσου μεγιστάνα, Millhouse Capital, επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν δεσμευτικά έγγραφα «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν έξυπνη την κίνηση της Gazprom, τονίζοντας ότι «αν η Sibneft πωλούνταν σε διεθνή δημοπρασία, η τιμή της θα ανέβαινε πολύ υψηλότερα», ενώ «αν το ρευστό του ρωσικού κολοσσού δεν αξιοποιούνταν έτσι, θα πήγαινε χαμένο». Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, δε, με τον τρόπο αυτό «η Gazprom γίνεται ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία και ο Ρώσος επιχειρηματίας αποκτά αρκετά χρήματα για να ζήσουν άλλες 15 γενιές Αμπράμοβιτς».

Μέσα από τη συμφωνία αυτή, ο κ. Αμπράμοβιτς -που σήμερα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας- εξαργυρώνει την επένδυση που έκανε «σε τιμή ευκαιρίας» κατά τη χαοτική για τη χώρα του εποχή των μέσων της δεκαετίας του ’90. Τα χρήματα που θα λάβει, δε, αρκούν για να αγοράσει τον ακριβότερο παίκτη της Τσέλσι, τον μέσο Μίκαελ Εσιέν… 291 φορές. Οσο για το Κρεμλίνο, το όφελός του από την εξαγορά έγκειται στην εξασφάλιση του ελέγχου επί του ενός τρίτου των ρωσικών πετρελαίων, κάτι που δίνει στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί την ενεργειακή πολιτική προκειμένου να ανακτήσει μέρος της ισχύος που απώλεσε η Μόσχα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991.

H συμφωνία υπεγράφη μία εβδομάδα αφότου η Gazprom συγκέντρωσε το πρωτοφανές δάνειο των 12 δισ. δολαρίων από τις τράπεζες ABN Amro, Dresdner Kleinwort Wasserstein, Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs και Crdit Suisse. Χθες, η τιμή της μετοχής της ανήλθε σχεδόν σε ιστορικό ρεκόρ στην αγορά της Μόσχας, ενώ ήδη, τους τελευταίους μήνες, το θέμα της εξαγοράς είχε συμβάλει στην εκτίναξη της κεφαλαιοποίησής της στα 124 δισ. δολάρια. Αντίθετα, η τιμή μετοχής της Sibneft κατέγραψε απώλειες της τάξης του 9%, που διάβρωσαν τα προχθεσινά κέρδη 11%, τα οποία σημείωσε όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες για επικείμενη συμφωνία.

Αναβάθμιση ρόλου

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ενσωματωθεί η Sibneft στη δομή της Gazprom, η οποία ήδη βρίσκεται στο στάδιο προώθησης του προγράμματος παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πηγή Στόκμαν της Αφρικής και επιδιώκει αναβάθμιση του ρόλου της στο πρόγραμμα Sakhalin-2 της Royal Dutch Shell, στη ρωσική Απω Ανατολή. Κρίνεται, ωστόσο, ότι οι δυνατότητες είναι τεράστιες, ενώ τα βλέμματα στρέφονται, πλέον, στην «επόμενη ημέρα» για την Gazprom, την οποία θα σηματοδοτήσει η άρση των περιορισμών για τη συμμετοχή ξένων στο εγχώριο μετοχικό της κεφάλαιο. Σχετική δέσμευση υπάρχει για τα τέλη του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή