Οι επενδυτές επικρότησαν τις περικοπές της Daimler

Οι επενδυτές επικρότησαν τις περικοπές της Daimler

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 40 μηνών εκτοξεύθηκαν χθες οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, γεγονός, το οποίο αποδίδεται στα θετικά στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ και αναφέρονταν στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση -σε ποσοστό 3,3%- των παραγγελιών για διαρκή καταναλωτικά αγαθά στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ οι επενδυτές επικρότησαν και τα νέα μέτρα της DaimlerChrysler για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της. H πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, είδε χθες τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται κατά 3,9% και την τιμή της μετοχής της στα 45,65 ευρώ, όταν ανακοίνωσε ότι θα περικόψει από τη θυγατρική της Mercedes περί τις 8.500 θέσεις εργασίας, με στόχο την ανάκαμψή της στην κερδοφορία. Οι περικοπές αφορούν παραγωγικές μονάδες της στη Γερμανία, θα υλοποιηθούν κυρίως μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο και θα κοστίσουν στην εταιρεία περί τα 950 εκατομμύρια ευρώ. O δείκτης Xetra Dax του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης έκλεισε χθες ενισχυμένος κατά 1,67%, στις 5.048,74 μονάδες, ήτοι πάνω από τις 5.000 μονάδες, για πρώτη φορά στα τελευταία 3,5 χρόνια. Αναλυτές τόνιζαν χθες ότι το θέμα της ανάδειξης κυβέρνησης στη Γερμανία έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα και ότι το επενδυτικό κοινό επικεντρώνεται πλέον στη δυναμική που επιδεικνύουν οι γερμανικές, αλλά και γενικότερα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσής τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και η VW, η οποία είχε καταλήξει προχθές σε συμφωνία με τους εργαζόμενους στα εργοστάσιά της στη Γερμανία για την εκ μέρους τους αποδοχή μειώσεων μισθών και αύξησης των ωρών τους απασχόλησης, άρχισε να ασκεί από χθες πιέσεις με ανάλογο στόχο στους εργαζόμενους της θυγατρικής της SEAT, στην Ισπανία!

Στους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται και η Deutsche Bank, της οποίας η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε κατά 2,6%, όταν ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέρισμα που θα διανείμει φέτος, για να κυμανθεί ανάμεσα στα 2 και 2,5 ευρώ ανά μετοχή. Ανοδο 2,6% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της Commerzbank μετά από την αναβάθμισή της στην κατηγορία «αγορά» από την ABN AMRO. H αναβάθμιση εξάλλου της μετοχής της BNP Paribas από τη Goldman Sachs, ώθησε την τιμή της πρώτης σε άνοδο 2,6% ενώ μεγάλη άνοδο, της τάξεως του 3,8% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της Allianz, μετά από την αναβάθμισή της από τη Deutsche Bank.

O FTSE100 έκλεισε χθες στο Λονδίνο με άνοδο 0,87%, στις 5.494,8 μονάδες και ο CAC40 στο Παρίσι στις 4.599,63, ενισχυμένος κατά 1,16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή