Γερμανία: ανεμος αισιοδοξίας στην οικονομία

Γερμανία: ανεμος αισιοδοξίας στην οικονομία

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αχτίδα φωτός αποτελούν για τη γερμανική οικονομία τα τελευταία στοιχεία που καταδεικνύουν επιτέλους αισθητή βελτίωση της αγοράς εργασίας αλλά και μεγάλη διεύρυνση του εμπορικού της πλεονάσματος που οδεύει προς νέα επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 39.000 άτομα με την εποχική προσαρμογή φθάνοντας στα 4,835 εκατομμύρια. Οπως όμως επισημαίνουν στελέχη του Γραφείου Εργασίας, ο αριθμός αυτός θα είχε μειωθεί κατά περίπου 22.000 άτομα αν είχε εφαρμοσθεί η παλαιά μέθοδος καταμέτρησης. Χωρίς την εποχική προσαρμογή ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 79.000 άτομα στα 4,650 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 11,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. H σημαντικότερη εξέλιξη όμως είναι ότι ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας που αντιμετωπίζεται από πολλούς οικονομικούς αναλυτές ως αξιόπιστη ένδειξη για την κατάσταση της αγοράς εργασίας, αυξήθηκε κατά 25.000 άτομα φθάνοντας στις 468.000. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί τους τελευταίους έξι μήνες και η οποία καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των αναλυτών του κλάδου. O Αντρέας Ρέες, αναλυτής της HVB Group, εκτιμά ότι έχουν παρέλθει τα χειρότερα για τη γερμανική αγορά εργασίας. O Ράινερ Σαρτόρις, αναλυτής της HSBC Trinkaus & Burkhardt, επισημαίνει ότι συνεχίζεται η τάση για μείωση του αριθμού των ανέργων αλλά προσθέτει ότι η τάση αυτή δεν έχει επεκταθεί στις θέσεις πλήρους απασχόλησης, οπότε «δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι η αγορά εργασίας οδεύει προς την ανάκαμψη μέχρις του ότου γίνει κι αυτό».

Σύμφωνα δε με το Γραφείο Εργασίας, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας δεν είναι ως τώρα επαρκώς ισχυρή και βιώσιμη για να προκαλέσει μια θεμελιώδη βελτίωση στην αγορά εργασίας. O Χάινριχ Αλτ, ανώτατο στέλεχος του Γραφείου, τόνισε μάλιστα ότι η ανάπτυξη του επόμενου έτους θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του 2% που απαιτείται για να αυξηθεί η απασχόληση και συγκεκριμένα οι προβλέψεις μιλούν για ανάπτυξη από 1,0% ώς 1,5%.

Απολύσεις στην DaimlerChrysler

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, εξακολουθούν να εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων οι μαζικές απολύσεις στις οποίες προχωρούν επιχειρηματική κολοσσοί, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία DaimlerChrysler, που ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 8.500 από τους 94.000 υπαλλήλους της στη μονάδα της Mercedes μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Η Γερμανία, πάντως, θα παρουσιάσει νέα επίπεδα ρεκόρ του εμπορικού της πλεονάσματος τόσο το 2005 όσο και το επόμενο έτος, καθώς οι εξαγωγές εξακολουθούν να αυξάνονται παρά την προβλεπόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο ανακοίνωσε χθες ότι προβλέπει αύξηση των εξαγωγών κατά 7,0% για το 2005 και διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος στα 176 δισεκατομμύρια ευρώ μετά τα 164 εκατομμύρια στα οποία έφθασε το 2005.

Εκτίναξη πωλήσεων αλλά μειωμένα κέρδη για την Pepsi Co

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών και άνω ετών ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών του κόσμου Pepsi Co., ένα αποτέλεσμα που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη ζήτηση για τους χυμούς χαμηλών θερμίδων και το εμφιαλωμένο νερό που παρουσιάστηκε στην αμερικανική αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Οι πωλήσεις για το τρίμηνο που έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 13%, φθάνοντας τα 8,18 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας εμφάνισαν την προαναφερόμενη περίοδο μια κατά 37% πτώση, υποχωρώντας στα 864 εκατομμύρια δολάρια λόγω του κόστους της προσαρμογής των εσόδων από τις δραστηριότητες του εξωτερικού σε όρους δολαρίων αλλά και των φόρων. H συνολική επιβάρυνση ανήλθε στα 735 εκατ. δολάρια.

Η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων στις ΗΠΑ, της τάξεως του 17%, σημειώθηκε στα αναψυκτικά για την τόνωση της φυσικής κατάστασης όπως είναι το Gatorade και το εμφιαλωμένο νερό Aquafina, ενώ σε διεθνές επίπεδο, για αναψυκτικά όπως είναι το Mountain Dew. «Παρατηρείται μια μεταστροφή από τα ανθρακούχα αναψυκτικά όπως είναι η Pepsi στα αναψυκτικά τόνωσης της φυσικής κατάστασης και το εμφιαλωμένο νερό», σχολίασε ο αναλυτής της Farr Miller & Washington Κρίστοφερ Μέκερ, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 500 εκατ. δολαρίων, τμήμα των οποίων είναι τοποθετημένα σε μετοχές εταιρειών παραγωγής αναψυκτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή