Τα καλά αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάκαμψη της Γερμανίας

Τα καλά αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάκαμψη της Γερμανίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των γερμανικών εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπογραμμίζουν την αναζωογόνηση της γερμανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η BMW, η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου στην κατασκευή πολυτελών οχημάτων, σημείωσε τριμηνιαία κέρδη ρεκόρ, ενώ ο κολοσσός MME της Bertelsmann και η τράπεζα Deutsche Bank, η μεγαλύτερη της Γερμανίας, ανέφεραν ότι τα καθαρά τους κέρδη ενισχύθηκαν 55%. O δε ασφαλιστικός όμιλος της Allianz ανακοίνωσε αύξηση κερδών 38%. Υπό τις συνθήκες αυτές, οι επιχειρήσεις στη Γερμανία αυξάνουν τις δαπάνες τους και προσλαμβάνουν υπαλλήλους, ώστε να καλύψουν τις διογκούμενες παραγγελίες.

Η εθνική οικονομία βραδυπορούσε από το 1994 και εντεύθεν, αλλά με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται ότι θα εμφανίσει εφέτος υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Credit Suisse, θα αναπτυχθεί 2,5% έναντι 0,7% κατά μέσον όρο την τελευταία πενταετία.

Ειδικότερα, η BMW είχε κέρδη πρώτου τριμήνου, τα οποία αυξήθηκαν σχεδόν 58% σε 1,296 δισεκατομμύριο ευρώ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις. Σημαντική αρωγή τής προσέφερε η πώληση των μετοχών στη βρετανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων Rolls-Rοyce, μέσω της οποίας αποκόμισε 375 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ακόμα και εξαιρουμένων αυτών των εκτάκτων εσόδων, η BMW θα εμφάνιζε αυξημένα προ φόρων κέρδη κατά 12% στα 921 εκατομμύρια ευρώ, υποστηριζόμενη από τις ενισχυμένες πωλήσεις των πολυτελών της αυτοκινήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BMW, Χέλμουτ Πάνκε, διευκρίνισε ότι «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οδεύουμε καλώς για να επιτύχουμε τον στόχο των ετησίων μεικτών κερδών ύψους 4 δισ. ευρώ».

Οσον αφορά τον όμιλο της Bertelsmann, τώρα, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των MME και των εκδόσεων, αυτός εμφάνισε αύξηση 55% των καθαρών κερδών του πρώτου τριμήνου.

Η εταιρεία επανέλαβε ότι συνολικά για το 2006 αναμένει σημαντική αύξηση κερδών και πωλήσεων, ενώ προετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. O όμιλος Bertelsmann, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Μον, είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης στον χώρο των MME και τα συμφέροντά του ποικίλλουν. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο εκδοτικός οίκος Random House, ο μεγαλύτερος του κόσμου, το πανευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Group, καθώς και το ήμισυ της δισκογραφικής SonyΒΜG.

Ακολουθώντας το ρεύμα, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο αυξημένα κέρδη της τάξεως του 55% με την αρωγή των εσόδων της από τις συναλλαγές. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της έφθασαν τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες να επαναλάβει κι εφέτος τις επιδόσεις ρεκόρ του 2005.

Τέλος, ο ασφαλιστικός κολοσσός της Allianz, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, είδε τα καθαρά του τριμηνιαία κέρδη να ενισχύονται 38%, σε 1,8 δισ. ευρώ, υπερσκελίζοντας τις προβλέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή