EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 2% οι προβλέψεις για ανάπτυξη στη Γερμανία το 2006

Εως και στο 2% ενδέχεται να διαμορφωθεί εφέτος ο ρυθμός της οικονομικής αυξήσεως της Γερμανίας χάρις στις αισιόδοξες προσδοκίες του επιχειρηματικού τομέα, αλλά το 2007 είναι πολύ πιθανόν να σημειώσει επιβράδυνση καθότι αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο αυξημένος κατά 3% Φόρος Προστιθεμένης Αξίας. Την άποψη αυτή εκφράζει το γερμανικό ινστιτούτο IW, που έχει την έδρα του στην Κολωνία, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε με δείγμα 2.000 επιχειρήσεις. Το ίδιο ινστιτούτο σε εκτιμήσεις του τον περασμένο Νοέμβριο είχε προβλέψει ότι ο ρυθμός της γερμανικής οικονομικής αναπτύξεως το 2006 θα διαμορφωνόταν στο 1,5%. Επιπλέον, το ινστιτούτο IW σημειώνει ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την παρελθούσα τετραετία. Σημειωθήτω ότι η γερμανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε προς τα άνω τις προβλέψεις της για την προοπτική της οικονομίας κατά το τρέχον έτος, τοποθετώντας τον ρυθμό αυξήσεως του ΑΕΠ στο 1,6%. Τα έξι μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας είναι και αυτά αισιόδοξα, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός αυξήσεως του γερμανικού ΑΕΠ θα είναι εφέτος 1,8%. Αξιον σημειώσεως είναι ότι ο ρυθμός αυξήσεως του γερμανικού ΑΕΠ δεν έχει ξεπεράσει το 1,6% από το 2000.

Αύξησε το μερίδιό της στο LSΕ

Η αγορά Nasdaq ανακοίνωσε χθες ότι αύξησε το μετοχικό της μερίδιο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στο 18,7% μετά την εξαγορά επιπλέον 9,79 εκατομμυρίων μετοχών έναντι 119,2 εκατομμυρίων στερλινών. Τον περασμένο Μάρτιο η αγορά Nasdaq απέσυρε την προσφορά της για την εξαγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) έναντι 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έπειτα από αρνητική απάντηση των ιθυνόντων του. Τελικώς, όμως, προέβη στην αγορά μετοχικού μεριδίου της τάξεως του 14,99%.

Τέλος στις συνομιλίες

Το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο Euronext τερμάτισε τις συνομιλίες του με το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) αναφορικά με τη συγχώνευσή τους και ανακοίνωσε παράλληλα ότι μία συμφωνία με το γερμανικό χρηματιστήριο Deutsche Boerse αποτελεί «σοβαρή προοπτική». Προειδοποίησε, όμως, τους επενδυτές ότι δεν θα πρέπει να βιάζονται για τη «σύνδεση» των δύο χρηματιστηρίων. Εν τω μεταξύ, η αγορά παραγώγων Liffe ζήτησε από τους μετόχους της να μην ψηφίσουν υπέρ της συγχωνεύσεως με την Deutsche Boerse, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, στις 23 Μαΐου.

Ανοδος κερδοφορίας για Ρ&G…

Ανοδο κατά 37% σημείωσε η κερδοφορία της Procter & Gamble (P&G) το πρώτο τρίμηνο εφέτος καθώς τα νέα προϊόντα του εμπορικού σήματος Gilette, παράλληλα με την αύξηση των τιμών της και τον περιορισμό των δαπανών της, αντιστάθμισαν τη μείωση των αγορών του λιανικού εμπορίου. Τα κέρδη της αυξήθηκαν στα 2,21 δισ. δολάρια από το 1,61 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

…και για την ΒΑΤ

Η British American Tobacco (ΒΑΤ), η δεύτερη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία στον κόσμο, σημείωσε αύξηση κερδών κατά 14% το πρώτο τρίμηνο εφέτος, προειδοποίησε, όμως, ότι τα έσοδά της, μελλοντικώς, από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μάλλον δεν θα διατηρήσουν την κερδοφορία της στο ίδιο επίπεδο. Τα κέρδη της ΒΑΤ την προαναφερθείσα περίοδο διεμορφώθησαν στα 652 εκατομμύρια στερλίνες. Ο πρόεδρος της BAT Γιαν Ντι Πλεξίς σχολιάζοντας την οικονομική της απόδοση του πρώτου τριμήνου, την χαρακτήρισε μια καλή αρχή για το 2006. Εξέφρασε δε αισιοδοξία και για τον ρυθμό της κερδοφορίας της ΒΑΤ, παρά την προβλεπόμενη επιβράδυνσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή