Ευρωζώνη: Εύθραυστη η καταναλωτική ζήτηση

Ευρωζώνη: Εύθραυστη η καταναλωτική ζήτηση

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύθραυστη παραμένει η καταναλωτική ζήτηση στην Ευρωζώνη, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία περί πωλήσεων λιανικής για τον Μάρτιο, σε άλλη μια ένδειξη ότι η βιωσιμότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης με κινητήριο μοχλό τις επιχειρήσεις απειλείται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της περιφέρειας, οι λιανικές πωλήσεις διέψευσαν τις προσδοκίες, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 0,8% σε μηνιαία βάση, η οποία διαμόρφωσε την ετήσια πτώση τους στο 0,2%.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι τον συνολικό δείκτη ώθησε προς τα κάτω η μείωση των πωλήσεων τροφίμων, ποτών και καπνού κατά 0,9%, σε ετήσια βάση. Αντίθετα, οι πωλήσεις αγαθών πλην τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,5%. Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, οι τελευταίες κατέγραψαν επίσης μείωση 0,5%, ενώ εκείνες των τροφίμων, ποτών και καπνού μειώθηκαν κατά 1%. Στη Γερμανία, μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 2,7% σε μηνιαία βάση και 2,2% σε ετήσια.

Υψηλή ανεργία

Παρότι η Eurostat αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω τα αντίστοιχα στοιχεία για τον Φεβρουάριο, η μείωση των πωλήσεων λιανικής χαρακτηρίζεται «πολύ απογοητευτική» από τους αναλυτές, καθώς αποδεικνύει πως «η καταναλωτική ζήτηση παραμένει στάσιμη, υπό τη σκιά της υψηλής ανεργίας και των βαθιά ριζωμένων φόβων για τις προοπτικές της οικονομίας».

Σημειωτέον ότι, στις ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις για τον Απρίλιο κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων δύο ετών, με τους καταναλωτές να αψηφούν τις υψηλές τιμές της βενζίνης και να αγοράζουν ανοιξιάτικο ρουχισμό, πασχαλινά προϊόντα και άλλα αγαθά.

Η μείωση των πωλήσεων λιανικής στην Ευρωζώνη, η οποία θεωρείται βαρόμετρο για την πορεία της καταναλωτικής ζήτησης, έδειξε για άλλη μια φορά ότι οι καταναλωτές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία των επιχειρήσεων. Οπως επισημαίνεται, «η βιομηχανία παρουσιάζει θετικές επιδόσεις, που όμως δεν εντυπωσιάζουν τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα μια καθυστερημένη ανάκαμψη, η οποία μπορεί να μην είναι βιώσιμη για καιρό». Η ανάπτυξη, πάντως, του επιχειρηματικού κλάδου της Ευρωζώνης καλά κρατεί… Μετά τον δείκτη διευθυντών προμηθειών για τη μεταποίηση, ο αντίστοιχος των υπηρεσιών αυξήθηκε τον Απρίλιο με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων πέντε ετών.

Αύξηση των υπηρεσιών

Βάσει του δείκτη RBS/NTC, ο κλάδος υπηρεσιών αύξησε το προσωπικό του τον Απρίλιο και προφανώς θα συνεχίσει και τους ερχόμενους μήνες, ώστε να ανταποκριθεί στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων και του όγκου εργασίας. Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξήθηκε τον Απρίλιο στις 58,3 μονάδες, έναντι 58,2 τον Μάρτιο, επίπεδο που είναι το υψηλότερο μετά τις 60,2 του Σεπτεμβρίου του 2000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή