ASEAN: συζήτηση για μελλοντική ανάπτυξη ενιαίου νομίσματος

ASEAN: συζήτηση για μελλοντική ανάπτυξη ενιαίου νομίσματος

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προοπτική δημιουργίας ενιαίας νομισματικής μονάδας συζήτησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Κίνας, της Νοτίου Κορέας και της Νοτιοανατολικής Ασίας στο πλαίσιο της συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία υπό την αιγίδα της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Asian Devepment Bank, ADB). Πρόκειται για μια ιδέα, η οποία αντιγράφει εκείνην που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ. Μια ιδέα, την οποία διεθνείς αναλυτές περιγράφουν ως «ευρωπαϊκού τύπου». Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονταν η ενίσχυση των περιφερειακών μηχανισμών για την αποτροπή συναλλαγματικών κρίσεων όπως και η ανάπτυξη των ομολογιακών αγορών της Ασίας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας αναφέρθηκαν, επίσης, στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, τις διευρυνόμενες ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας, την αύξηση των επιτοκίων και την πιθανότητα ξεσπάσματος πανδημίας από τη γρίπη των πτηνών. Επικρατούν φόβοι πως οι προαναφερόμενοι παράγοντες μπορεί να αποτελούν εν δυνάμει απειλές για τις οικονομίες τους.

Η ιδέα των Ασιατικών Νομισματικών Μονάδων (ACU) έχει ήδη διερευνηθεί από την ADB. Ορισμένες ασιατικές χώρες, όμως, αμφισβητούν ότι η ADB είναι ο οργανισμός που θα πρέπει να αναλάβει την υλοποίησή της. Από την πλευρά της, η Τράπεζα έχει τονίσει ότι μια ACU δεν θα ήταν ουσιαστικά τίποτα άλλο από ένα καλάθι νομισμάτων, αμέτοχο στις αγορές συναλλάγματος αλλά ενδεικτικό της σταθερότητας των νομισμάτων που θα το απαρτίζουν. Σήμερα φαίνεται να προωθείται αυτή η ιδέα περισσότερο από ποτέ παρά τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ Ιαπωνίας, Κίνας και Νοτίου Κορέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή