Αναδίπλωση Λούλα, ανάσα για Μοράλες

Αναδίπλωση Λούλα, ανάσα για Μοράλες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσιο τέλος για τον Εβο Μοράλες φαίνεται ότι είχε η σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή της Βενεζουέλας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Βολιβίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πουέρτο Ιγκουάζου της Αργεντινής, με θέμα τις ενεργειακές πηγές της Λατινικής Αμερικής, εξ αφορμής τη απόφασης της κυβέρνησης της Βολιβίας να κρατικοποιήσει τους δικούς της φυσικούς πόρους. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, πέτυχε τουλάχιστον μία σημαντική πρώτη νίκη, στο πλαίσιο της μόλις τρίωρης συνάντησής του με τους ομολόγους του, ήτοι με τον Ούγκο Τσάβες από τη Βενεζουέλα, τον Νέστορ Κίρχνερ από την Αργεντινή και τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Πρόκειται για την ανάκληση της απόφασης της ελεγχόμενης από το κράτος βραζιλιάνικης εταιρείας πετρελαίων, της Petroleo Brasileiro SA ή Petrobras να σταματήσει να επενδύει στη Βολιβία. Επρόκειτο για την απάντηση της Petrobras στις κρατικοποιήσεις που ανήγγειλε ο κ. Μοράλες, όμως ο πρόεδρος Λούλα ανακοίνωσε χθες ότι «η Petrobras θα συνεχίσει να επενδύει σε χώρες του εξωτερικού, περιλαμβανομένης της Βολιβίας».

Ωστόσο, πέραν αυτής της σημαντικής απόφασης για τη Βολιβία, οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν απλώς στο ότι θα επιχειρήσουν να… συμφωνήσουν στο μέλλον επί σειρά άλλων θεμάτων, που παραμένουν ανοικτά. Σε αυτά περιλαμβάνεται η διαμόρφωση των τιμών, στις οποίες διατίθεται το βολιβιανό φυσικό αέριο στο σημαντικότερο πελάτη της για το συγκεκριμένο προϊόν, τη Βραζιλια. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος Λούλα, για τον οποίο αναλυτές αναφέρουν ότι εμφανίσθηκε χθες διαπραγματευτικά αδύναμος, «το θέμα των τιμών θα συζητηθεί στο μέλλον και όσο πιο δημοκρατικά γίνεται. Το σημαντικό αναφορικά με τη σημερινή συνάντησή μας είναι ότι μας εγγυήθηκε η προμήθεια…». Εμπειρογνώμονες τόνιζαν χθες ότι κατ’ ουσίαν ο κ. Λούλα «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της Petrobras», η οποία όπως και οι υπόλοιποι ενεργειακοί κολοσσοί, που δραστηριοποιούνται στη Βολιβία, θα πρέπει μέσα στις επόμενες 180 ημέρες να διαπραγματευθεί νέα συμβόλαια με την κυβέρνηση της Βολιβίας, αναφορικά με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων στη χώρα αυτή. Ενα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 20% των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα οποία έχει δικαίωμα η Petrobras βρίσκεται στο υπέδαφος της Βολιβίας. Σε ό,τι αφορά στις τιμές, στις οποίες η Ρetrobras προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη Βολιβία, ανέρχονται σε επίπεδα κατώτερα του 50% του μέσου όρου των τιμών στη Λατινική Αμερική. Το σχετικό συμβόλαιο λήγει το 2019 και η Βραζιλία εισάγει το ήμισυ των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Βολιβία.

Αναλυτές αναφέρουν ότι «νικητής» από αυτή τη σύνοδο κορυφής, βγήκε ουσιαστικά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Τσάβες, ο μέντορας – όπως θεωρείται – του Εβο Μοράλες. Το θέμα της ανάπτυξης του αγωγού που θα συνδέσει μεταξύ τους σχεδόν όλες τις αγορές της Λατινικής Αμερικής δεν αναφέρεται να συζητήθηκε τελικώς κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή